Kerkelijk Leven 1 augustus 2000

Grahams dochter spreekt in Amsterdam

„Evangelisten
leven in een
kantelende tijd”

Van onze kerkredactie
AMSTERDAM – „U leeft als evangelisten in een kantelende tijd. De economie verandert, de politiek, het sociale leven en de techniek. Ook in Jesaja's tijd veranderden er veel dingen. Maar deze profeet besefte dat het hoofdprobleem niet van sociale of economische of technische aard was, maar dat het echte, allesoverheersende probleem de zonde was.”

Anne Graham-Lotz, de tweede dochter van Billy Graham, sprak gisteren in de Amsterdamse RAI tot de deelnemers aan Amsterdam 2000, het evangelistencongres van de Billy Graham Evangelistic Association.

De evangelisten moeten eerst de zonde in eigen leven uitroeien, voordat ze de blijde boodschap weer kunnen verkondigen, zei Grahams dochter. Zijn jullie bereid jullie zonden te belijden? vroeg ze de aanwezigen. „Trots, zelfingenomenheid, zelfverheerlijking, jaloezie, wraak, verbittering, boosheid. Verlaat deze geweldige conferentie niet zonder dat Jezus met Zijn bloed jouw zonden heeft weggewassen. Kun je je dan weer toewijden aan de roeping van God in je leven?”

Aartsbisschop George Carey, hoofd van de Anglicaanse Kerk, begon gisteravond zijn toespraak met een verwijzing naar het boek ”De val” van Albert Camus. Weliswaar beschreef Camus op fenomenale wijze de gebrokenheid van de wereld, maar hij had er geen antwoord op. Ook de drie afgoden van de westerse wereld, therapie, educatie en rijkdom, geven geen antwoord.

De samenleving noemde Carey een supermarkt van religies en levensbeschouwingen. Maar Christus is uniek, zei Carey. Kerken die die boodschap niet doorgeven, lopen het gevaar dat ze worden gesloten. Zij hebben namelijk geen blijde boodschap die ze met anderen kunnen delen. Kerkdiensten mogen nooit saai worden. De liturgie mag geen keurslijf zijn dat de vreugde van de Heilige Geest tegenhoudt.

Carey prees de Alpha-cursus, die de evangelisatie uit de kerk naar de woning heeft gebracht. Dat werkt: „Ook in mijn leven heeft God een wonder verricht.”

Uniek
Carey verzette zich tegen de gedachte dat elke god gelijkwaardig is. „Christenen moeten er weer voor uitkomen dat Jezus de unieke Heiland is, zonder Wie geen redding bestaat”, zei hij. De aartsbisschop zei dat christenen de kloof tussen het eigen geloof en dat van andersdenkenden niet kunstmatig moeten verkleinen of verdoezelen. Andersdenkenden respecteren het namelijk meer als je je eigen overtuiging hooghoudt, hield hij de evangelisten voor.

Houd vast aan de uniciteit van Christus, zei Carey. Ook zei hij dat het de taak van een evangelist is om over de zonde te spreken, die als een ijzeren greep elk mens afzonderlijk en de samenleving in zijn geheel vasthoudt.

Eerder had de Brit dr. John Stott de evangelische christenen voorgehouden dat ze minder arrogant moeten zijn. Ze hebben de neiging te dogmatisch te zijn, omdat ze vergeten dat Gods wijsheid nog maar ten dele is geopenbaard. Stott (79) waarschuwde voor evangelische luiheid, de neiging om het Evangelie te simpel door te geven. God heeft Zijn boodschap niet in een vacuüm bekendgemaakt, maar in een bepaalde cultuur. „We ontkomen er niet aan bruggen te bouwen tussen die antieke cultuur en het hedendaagse denken.”

Stott heeft zich in het verleden zeer kritisch uitgelaten over de Alpha-cursus, die hij omschreef als het voertuig dat de charismatische beweging de kerk in rijdt.

Het Woord
In zijn lezing hield Stott de evangelisten voor dat de Bijbel de enige basis is van waaruit een evangelist zijn boodschap kan verkondigen. „Zonder Bijbel heeft u niets te vertellen.” Dr. Stott vatte de boodschap van de Bijbel samen door te zeggen dat het gaat om een rijke boodschap voor zondaren, om het verzoenend sterven en de opstanding van Christus. De Bijbel straalt ook gezag uit en heeft vervolgens bevrijdende en veranderende kracht waardoor mensen vrijgemaakt worden. Daarbij legde hij de nadruk op de drie-eenheid van God. Hij ging daarbij in op het feit dat de Bijbel in woorden van menselijke auteurs geschreven is, zodat goed gelet moet worden op de tekst en de context. „Maar omdat het Gods Woord is, moet het ook als zodanig worden gelezen, in opzien naar God om licht te krijgen over het gelezene.”

Stott waarschuwde ook het werk van de Geest niet uit te spelen tegen het Woord. „Sommige christenen hebben de neiging hoog op te geven over de Heilige Geest, maar verdiepen zich niet in het Woord. Anderen hebben boekenkasten vol met theologisch werken, maar vallen zelden op hun knieën om te smeken om het licht en de kracht van de Geest.”

Zie ook:
Evangeliseren uit naastenliefde

India en Ghana scoren hoog op Amsterdam 2000

Eerdere artikelen:
"Kerk vergeet roeping voor evangelisatie" - 31 juli 2000

Franklin Graham vindt nieuwe weg in digitale tijdperk - 28 juli 2000

„Het grote zit hier in het kleine” - 27 juli 2000