Kerkelijk Leven 31 juli 2000

Congres Amsterdam 2000 geopend

„Kerk vergeet
roeping voor
evangelisatie”

Van onze kerkredactie
AMSTERDAM – In het Nieuwe Testament wordt de bediening van de evangelist bevestigd en in handen gelegd van de kerk. Dat is daarom zo belangrijk omdat evangelisten door God geroepen zijn mee te bouwen aan het lichaam van Christus. Maar wat gebeurt er als de kerk haar roeping verzaakt, als evangelisatie vergeten wordt? Want dat lijkt vandaag het geval in veel kerken.

Ds. Ulrich Parzany sprak gisteren in de RAI tot ongeveer 10.000 evangelisten uit de gehele wereld tijdens Amsterdam 2000, het evangelisatiecongres van de Billy Graham-organisatie.

Parzany werd in 1941 in het Duitse Essen geboren en werkte aan verschillende grote congressen mee. De predikant zei het te betreuren dat, als evangelisatie achterwege blijft, minder mensen van de blijde boodschap zullen horen.

„In de roeping van God naar een bijzondere bediening spelen altijd twee componenten mee. De eerste is een krachtige uitdaging en uitnodiging door christelijke leiders alsmede de inwendige zekerheid en vrede die ontvangen wordt door strijd en gebed.” Parzany trok lijnen van het Pinksterfeest via Stéfanus, Filippus, Paulus en Timótheüs en concludeerde: „Er is niet slechts één manier waarop God mensen tot evangelist roept. Maar we zien wel twee lijnen die als een streng touw met elkaar verbonden zijn: De Heere roept door kerkleiders en spreekt ook persoonlijk mensen aan.

Packer
De Engelse/Canadese theoloog J. I. Packer gaf gisteren zijn visie op de inhoudelijke kant van de christelijke boodschap. Die boodschap geeft volgens hem allereerst de waarheid over God, Die Zich in de personen van Vader, Zoon en Heilige Geest manifesteert. Maar het Evangelie vertelt vervolgens ook de waarheid over onszelf, zei Packer. De mens is geschapen om Gods beeld te dragen en om moreel op hem te lijken. De zonde heeft ons echter in de macht zodat we terug moeten naar God om Hem om vergeving te vragen.

Het Evangelie vertelt ook het verhaal van Gods Koninkrijk, zei Packer. „Daaruit is te leren dat Jezus Christus de Koning is, maar ook de Rechter. Mensen die voor dit koningschap niet gebogen hebben, zullen later niet kunnen delen in Zijn vreugde.” Het evangelie vertelt daarnaast ook over de weg naar het heil, over het leven in gemeenschap met elkaar en het laat tenslotte ook zien dat christenen op weg zijn naar de hemel.

Barrières
Onze taak in deze generatie is zwaar, stelde Ravi Zacharias in zijn lezing van gisteravond. De directeur van het naar zijn naam genoemde Amerikaanse evangelisatieinstituut sprak over ”Evangelisatie in het nieuwe millennium”. Hij spitste zijn lezing toe op de barrières voor de prediking van het Evangelie in deze tijd.

De apologeet uit Atlanta wees zijn gehoor op vijf „belangrijke wijzigingen” gedurende de laatste eeuw. Als eerste wees hij op „vrijpostigheid” van het atheïsme, „die groter is dan ooit”. Ook de groeiende invloed van oosterse spiritualiteit is een drempel voor evangelieverkondiging, zei Zacharias. Deze invloed relativeert de unieke persoon van Jezus Christus en het bijbelse gegeven dat er maar één weg tot God is.

Als derde verandering noemde Zacharias de overheersing van het visuele. „Hoe zal onze ziel niet geplunderd worden bij de aanvallen van entertainment via de media?” Verder ziet hij dat de wereld in toenemende mate door de jongere generatie wordt overheerst. Daarbij komt dat er geen eenduidige gezagsbronnen meer lijken te zijn.

Onze aandacht moet weer gericht worden op de eeuwige dingen, gaf Zacharias als tegenwicht mee voor de veranderingen in de cultuur. Verder moet onze verkondiging niet louter op argumenten zijn gebaseerd. „Onze prediking kan niet zo verheven zijn dat ze het hart en de passie verliezen. Meer dan ooit moet onze verkondiging geworteld zijn in onze overtuiging.”

Broeders en zusters
Billy Graham zelf legde in een toespraak, die door zijn zoon werd voorgelezen, er de nadruk op dat de meeste evangelisten die in Amsterdam bijeen zijn, tijdens hun leven „aan deze kant van de hemel, geen enkele andere gelegenheid zouden krijgen met zoveel broeders en zusters van over het rond der aarde de christelijke gemeenschap te beoefenen.”

Graham wierp de vraag op waarom men in Amsterdam bijeen is. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het om een goddelijke beschikking ging en dat een en ander zijn beslag zou krijgen in wat Gods doel is. Hoe kunnen we effectiever bezig zijn in het bouwen van Zijn Koninkrijk, is volgens hem een onderdeel van dat doel. Als grote voorbeeld uit de Schriften noemde Graham het boek Handelingen. De eerste christelijke gemeente stelde hij de evangelisten ten voorbeeld. Daarna citeerde hij John Wesley, de achttiende-eeuwse evangelist die eens zei: „Geef me niets anders dan dertig mannen, die niemand anders dan de Heere liefhebben, niets anders haten dan de zonde en alleen maar Gods eer zoeken, en ik zal de wereld in vlam zetten.”

Kennedy
Dr. Billy Jang Hwan Kim, predikant van de uit 13.000 leden bestaande baptistenkerk uit het Zuid-Koreaanse Suwon, voerde bijbelse argumenten aan om evangelisatie te bedrijven. Hij stelde 1 Korinthe 9:16 centraal: ”Wee mij, indien ik het Evangelie niet verkon- dig!” Dr. Kim noemde het opmerkelijk dat toen president Kennedy op 22 november 1963 doodgeschoten werd, binnen twee uur de hele wereld ervan wist. „Maar dat Jezus, de Redder der wereld, gestorven is aan het kruis weet vandaag de dag nauwelijks de helft van de wereldbevolking.”

Zie ook:
Graham te zwak voor houden satelliettoespraak

Conferentie van evangelisten kost 95 miljoen

EA in Amsterdam terughoudend over straatevangelisatie

NS herstelt vervoersprobleem van evangelisten

Zie ook:
Franklin Graham vindt nieuwe weg in digitale tijdperk - 28 juli 2000

„Het grote zit hier in het kleine” - 27 juli 2000