Kerk & religie

Voice of Hope: Leer van Reformatie ook in Duitsland en op Sicilië nodig

„Gods genade is er, de deuren staan open. Zolang de deuren openstaan, willen wij werken”, zegt Niko Derksen, leidinggevende van Missionswerk Voice of Hope in Duitsland, over het zendingswerk dat hij doet. „Wij kunnen niemand bekeren, wij brengen slechts de boodschap. God verandert mensen waar en wanneer Hij wil.”

Huig de Koning
25 October 2017 19:47Gewijzigd op 16 November 2020 11:47
WOUDENBERG. Niko Derksen (l.) en Daniel Lusenie zijn beiden betrokken bij het werk van de stichting Voice of Hope. beeld William Hoogteyling
WOUDENBERG. Niko Derksen (l.) en Daniel Lusenie zijn beiden betrokken bij het werk van de stichting Voice of Hope. beeld William Hoogteyling

Derksen (44) was zaterdag in Nederland om te spreken op de eerste Nederlandse zendingsmiddag van de stichting Voice of Hope.

Derksen werd geboren in Rusland en kwam op 14-jarige leeftijd naar Duitsland. Sinds 2005 is hij fulltime actief in het zendingswerk, vanaf 2008 voor Missionswerk Voice of Hope. Hij is getrouwd met Lisa, samen hebben zij tien kinderen.

De opvattingen van Niko Derksen over het zendingswerk zijn door de jaren heen veranderd, zegt hij. Waren die voorheen „arminiaans”, nu is hij de leer van de Reformatie toegedaan. „De verandering is een zaak van het hart geweest, dat heeft vele jaren geduurd. Arminianen proberen op een logische manier God te begrijpen, maar God is niet logisch te begrijpen.” Onder meer persoonlijk Bijbellezen en het lezen van preken van Spurgeon en puriteinen speelden een rol in deze verandering.

In Duitsland zocht Derksen naar een gemeente die dezelfde leer was toegedaan als hij, maar hij vond die niet. Sinds vorig jaar heeft hij een eigen gemeente in Reichshof, met ongeveer 25 leden.

Wat is het doel van Voice of Hope?

„Het Evangelie te brengen bij mensen die het nog niet gehoord hebben. In Rusland zijn er veel randgroepen die nog niet gehoord hebben van God of de Bijbel. Wij hebben zendelingen ondersteund om daarheen te gaan. Ook zijn er in het verleden zendelingen gestuurd naar landen als Turkmenistan, Oezbekistan en China. Momenteel worden er zendingswerkers ondersteund in Afghanistan. Tijdens ons werk werd het ons echter meer en meer duidelijk dat ook in Duitsland het zendingswerk belangrijk is. Wij willen de Bijbelse leer in Duitsland verbreiden, de vijf sola’s van de Reformatie. De afgelopen jaren mochten we getuigen zijn hoe vele mensen door die boodschap veranderd werden.”

Sinds 2013 is Voice of Hope ook actief op het Italiaanse eiland Sicilië en sinds 2014 werkt ze samen met evangelist Daniel Lusenie (32), afkomstig uit Sierra Leone. Tijdens de zendingsmiddag van Voice of Hope zaterdag vertelde hij over zijn werk onder bootvluchtelingen.

Lusenie vluchtte op 15-jarige leeftijd naar Gambia vanwege de burgeroorlog in Sierra Leone. In Gambia kwam hij in aanraking met zendelingen en volgde hij daar een driejarige theologische opleiding. In 2013 vluchtte hij per boot naar Sicilië. Sinds 2014 geeft hij Bijbelonderwijs aan vluchtelingen in vluchtelingenkampen en evangeliseert Lusenie op straat. Sinds enige tijd heeft hij ook een leslokaal in de Italiaanse stad Palermo waar hij onderwijs geeft en waar iedere zondag een bijeenkomst wordt gehouden. Lusenie ziet zich als „gereformeerd” christen omdat hij naar eigen zeggen gelooft in de „ware reformatie van het hart.”

Hoe werkt u onder vluchtelingen?

Lusenie: „Ik deel Bijbels en traktaten uit onder vluchtelingen, maar ook kleding en voedsel. Ik maak duidelijk dat wij geen noodhulporganisatie zijn, maar een christelijke organisatie. Op Sicilië zijn meer dan veertig vluchtelingenkampen, elke week probeer ik ze allemaal te bezoeken. Vanuit de Bijbel bespreek ik onderwerpen met mijn Afrikaanse broeders zoals afgoderij of het huwelijk. Vanuit de Bijbel laat ik bijvoorbeeld zien dat het Gods bedoeling is om één vrouw te hebben. Mijn taak is om te preken en te onderwijzen, God zal de rest doen. Ik dwing niemand tot een belijdenis, vanuit 2 Timotheüs 3:16 zie ik het als mijn roeping om het Woord van God te onderwijzen aan de vluchtelingen. Ik kan niemand tot Christus brengen, dat doet Hij Zelf.”

Wat is jullie boodschap voor Nederland?

Derksen: „Iedere generatie en ieder land heeft een reformatie nodig, waarbij men teruggaat naar de Bijbel en kijkt wat de Schrift zegt.”

Lusenie: „Nederlanders hebben een rijke cultuur om mensen in nood te helpen. Ik hoop dat ze met een goed hart doorgaan met dit werk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer