In memoriam: R. C. Sproul (1939-2017) stond pal voor gereformeerde Schriftvisie
Met het overlijden van dr. R. C. Sproul (78), woensdag in een ziekenhuis in Florida, is een van de grootste verdedigers van het reformatorisch belijden in de VS heengegaan.
Bij het sterfbed van zijn vader had hij er moeite mee dat zijn vader kon zeggen: „Jongen, ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop beëindigd en ik heb het geloof behouden.” Jaren later vertelde dr. Sproul sindsdien veel geleerd te hebben. „Wie in de Heere sterft, gaat in een ogenblik vanuit de grootste ellende over in de grootste heerlijkheid.” Donderdagavond zei zijn vriend en medewerker Burk Parsons: „R. C. weet nu dat de hemelse heerlijkheid groter is dan hij ooit zelf op aarde zich heeft kunnen voorstellen.” Sproul overleed aan een chronische longziekte.
Robert Charles Sproul werd geboren in Pittsburgh in 1939. Hij was een van de eerste hedendaagse theologen in de VS die aandacht vroeg voor het gereformeerde gedachtegoed. Twee thema’s stonden in zijn werk centraal: de onfeilbaarheid van het Woord van God en de heiligheid van de Heere.
Sproul kwam op de middelbare school tot inkeer, door een gesprek met een sportvriend, die hem zei dat al zijn prestaties in het licht van de eeuwigheid zinloos waren. „Alleen wie Christus kent als zijn Zaligmaker, heeft perspectief.”
Sproul studeerde aan verschillende seminaries in Amerika. In de jaren 60 van de vorige eeuw zette hij zijn studie voort bij prof. Berkouwer aan de Vrije Universiteit Amsterdam, nadat hij zichzelf Nederlands had geleerd. Na zijn terugkeer werd hij presbyteriaans predikant.
In 1971 verhuisde Sproul naar Pennsylvania, waar hij, naar het voorbeeld van de organisatie van de Zwitserse apologeet Francis Schaeffer, het Ligonier Valley Study Center oprichtte. Het centrum was bedoeld om jongeren te wapenen tegen de tijdgeest. Ligonier Ministries, dat in 1984 naar Orlando in Florida verhuisde, raakte bekend door de jaarlijkse toerustingsconferenties en de radio- en videocolleges van Sproul. De theoloog schreef meer dan zestig boeken. Sproul was ook redacteur van de Reformation Study Bible. Daarvan is een Nederlandse vertaling in de maak.
In zijn publicaties kwam Sproul op voor de klassiek-gereformeerde Schriftvisie; hij zette zich af tegen Schriftkritiek. Op zijn bureau stond een kartonnen kaartje met daarop de zin: „We zijn geroepen te geloven, te prediken en te leren hetgeen de Bijbel zegt dat waar is; niet hetgeen wij vinden dat de Bijbel moet zeggen.”
Sproul was de opsteller van de Chicago Statement van 1978, dat de onfeilbaarheid van de Bijbel onderstreept. Vanuit zijn diepe overtuiging dat het gereformeerd belijden niet verkwanseld mocht worden, wilde hij een in 1994 uitgekomen gezamenlijke verklaring van rooms-katholieken en orthodoxe protestanten niet tekenen.