Binnenland
Staphorst: onderzoek naar eigen handelen rond geweld intocht

De gemeente Staphorst heeft een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar het handelen van de gemeente rond de bedreigingen en het geweld tegen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en medewerkers van Amnesty International.

ANP
Deelnemers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn op de afrit van de A28 bij Staphorst door tegendemonstranten tegengehouden. beeld ANP, PERSBUREAU METER
Deelnemers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn op de afrit van de A28 bij Staphorst door tegendemonstranten tegengehouden. beeld ANP, PERSBUREAU METER

Burgemeester Jan ten Kate zegt de agressie rond de sinterklaasintocht afgelopen zaterdag te veroordelen. „De beelden, waaronder die van medewerkers van Amnesty International die werden belaagd, hebben diepe indruk op mij gemaakt”, aldus de burgemeester.

Zaterdag was er een confrontatie tussen KOZP en zwart geschminkte tegendemonstranten. De politie sprak eerder onder meer van ernstige bedreigingen en veel geweld door relschoppers. De auto met daarin waarnemers van Amnesty International werd belaagd door de anti-KOZP-demonstranten. Ten Kate zegt contact te hebben gehad met Amnesty International hierover.

„Demonstreren is een grondrecht”, reageert Ten Kate. „Ondanks alle voorbereidingen heb ik, voor de veiligheid van de demonstranten en kinderen op het Marktplein de demonstratie op het laatste moment moeten afgelasten. Het onafhankelijke onderzoek moet antwoord geven op de vragen die er zijn.”

De burgemeester spreekt van onrust in de samenleving over verschillende onderwerpen. „Er gebeurt veel op dit moment, maar uitingen van agressie mogen nooit getolereerd worden”, zegt hij. „Het is essentieel om verdraagzaam en met respect voor ieders mening met elkaar in gesprek te blijven. Los van het onderzoek is het dan ook belangrijk om de dialoog met elkaar te blijven zoeken.”

Het OM doet een strafrechtelijk onderzoek naar het geweld in Staphorst. De politie zegt kritisch te kijken naar haar eigen handelen rond de ongeregeldheden. „Het feit dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreuren we enorm”, aldus de politie in een eerdere verklaring. „Het feit dat door de ongeregeldheden de situatie dusdanig onveilig was dat de demonstratie moest worden afgelast, is ernstig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer