Binnenland

College Noordoostpolder wil maximale vrijheid voor ondernemer op zondag

Ondernemers in de gemeente Noordoostpolder mogen elke zondag van het jaar open zijn, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Het gemeentebestuur wil die regeling per 1 december laten ingaan.

16 November 2022 16:44Gewijzigd op 17 November 2022 15:58
Detailhandel in het centrum van Emmeloord. beeld Maarten de Waard
Detailhandel in het centrum van Emmeloord. beeld Maarten de Waard

Sjoerd de Boer, fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie-SGP, is het niet eens met het plan. „Het college kiest voor complete vrijgave. De wens om elke zondag open te gaan, leeft echter maar bij een klein deel van alle ondernemers: de bouwmarkten, een tuincentrum en enkele grote supermarkten.”

Op dit moment mogen winkels in Emmeloord en de omringende dorpen maximaal twaalf zon- en feestdagen per jaar open. Donderdag besluit de gemeenteraad waarschijnlijk tot aanpassing van de verordening en wordt het mogelijk dat ondernemers zelf beslissen over de openingstijden.

De verruiming is geen verrassing, gezien de uitkomst van de formatie na de gemeenteraadsverkiezingen. De Politieke Unie werd de grootste partij en vormde een coalitie met VVD, ONS en de PvdA. ChristenUnie-SGP en CDA werden op een zijspoor gezet, zij zaten eerder wel in het college.

Kees van der Sar, voorzitter van ondernemersvereniging BV Noordoostpolder (BVN), zegt dat de grootste vraag naar verruiming van de winkeltijden komt van ondernemers in het centrum van Emmeloord. „Ze verwachten meer omzet door open te gaan op zondag.”

De detailhandel in het centrum van Emmeloord kiest er voor om een vaste zondag per maand open te gaan, verwacht Van der Sar. De Boer: „Dat is dus een beperktere verruiming dan het college wil.” Verder zijn er volgens de fractievoorzitter ook genoeg ondernemers, vooral in de kleinere dorpen, die helemaal niet open willen op zondag. „Het college kiest hiermee voor de grote ondernemer.”

Collectief rustmoment

De CU-SGP vindt dat ondernemers en burgers te weinig gelegenheid hebben gekregen om hun mening te geven. De Boer: „Er is één ondernemersbijeenkomst geweest, waar dertien voorstanders en één tegenstander aanwezig waren. Met vooral bedrijfsleiders van grote bouw- en tuincentra was dat geen representatieve groep.” Volgens de fractievoorzitter is er te veel naar „de grote jongens” geluisterd en zijn de tegengeluiden „overstemd.” De mening van inwoners is volgens hem niet gevraagd. Hij spreekt van „participatie voor de bühne.”

De Boer vindt het niet verstandig om de verandering door te voeren in tijden van personeelskrapte en hoge energieprijzen. Koopzondagen zorgen bovendien voor extra energieverbruik.

De fractievoorzitter wijst ook op het belang van de zondag als „collectief rustmoment.” Hij vindt dat mensen die rust nodig hebben, in deze „enorm gejaagde maatschappij.” Hij waardeert de zondag hoog. „Het is een cadeau van God. Een dag om Hem te eren en stil te staan. Laten we de zondag als rustdag koesteren.”

Kees van der Sar van BVN kent het tegengeluid van sommige ondernemers en van de christelijke partijen in de gemeenteraad. „Ieder mag zijn eigen mening hebben. Maar in hoeverre moet je ondernemers die dit wel willen aan banden leggen? Laten we elkaar met respect vrijlaten.”

Van der Sar benadrukt dat geen enkele ondernemer verplicht open moet op zondag. Hij denkt dat het omzetverlies van winkels die hun deuren dichthouden, meevalt. „Een gerenommeerd bedrijf wordt doordeweeks niet direct op die keuze afgerekend.”

De voorzitter vindt dat inwoners en ondernemers genoeg kansen hebben gekregen om hun mening te geven. „Deze discussie speelt al heel lang in de Noordoostpolder. Als je nu zegt dat het je overkomt, heb je niet opgelet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer