Kerk & religie

Synode PKN zet gesprek over seksualiteit, gender en relaties op agenda

De generale synode van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) wil in 2023 een geloofsgesprek voeren dat zich richt op (onderdelen van) het terrein van seksualiteit, gender, huwelijk en relaties. Dit gesprek moet een vervolg krijgen in de lokale gemeenten.

Redactie kerk
12 November 2022 17:53Gewijzigd op 14 November 2022 09:01
Pauze tijdens de synode van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Niek Stam
Pauze tijdens de synode van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld Niek Stam

Dat is de uitkomst van een bespreking naar aanleiding van een zogeheten agendavoorstel van ouderling C. M. Molenaar (Veenendaal), dat zaterdag aan de orde kwam op de synode.

In juni schreef Molenaar een brief aan het moderamen en de leden van de synode. Hij stelde daarin voor het onderwerp ”Seksualiteit en relatievormen, (her)ontdekken wat Gods woord van ons vraagt” te agenderen. Zijn voorstel werd door ruim tien synodeleden ondersteund.

Scriba dr. R. de Reuver benoemde zaterdag de diversiteit aan opvattingen die er niet alleen binnen de PKN maar ook in de wereldkerk is als het gaat om het brede terrein van seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties. Het moderamen stelde voor twee mensen met verschillende visies op de synode een geloofsgesprek te laten voeren, vanuit de Schrift, „waarbij ze elkaar ook kunnen bevragen.”

Ouderling Molenaar zei niet gelukkig te zijn met deze opzet, die „uitgaat van tegenstellingen.” Nadat diverse synodeleden met uiteenlopende suggesties kwamen, stelde het moderamen voor een werkgroep te vormen waarvan onder anderen Molenaar deel uitmaakt. Deze zal, met ondersteuning vanuit de landelijke dienstenorganisatie, het gesprek op de synode voorbereiden. Daarbij moet de werkgroep ook aangeven wat de spits hiervan precies moet zijn, iets wat volgens diverse synodeleden nog onduidelijk bleef.

Dr. De Reuver gaf nadrukkelijk aan dat het de bedoeling is om te stimuleren dat het gesprek dat op de synode gevoerd zal worden een vervolg krijgt in de lokale gemeenten. Dit sloot aan bij de wens van onder anderen ds. G. van Helden (Buitenpost). „In de gemeente het geloofsgesprek voeren met elkaar, daar zit de grootste winst.”

Ouderling F. A. van der Duijn Schouten (Ridderkerk), medeondertekenaar van het voorstel-Molenaar, voegde daar nog een element aan toe. „Mijn ambitie met betrekking tot het aangaan van dit avontuur gaat verder dan het gesprek in de synode en in de gemeente. Hebben we ook nog een woord voor onze maatschappij?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer