Binnenland
VVD over fonds excuses slavernijverleden: geen gelopen race

Kamerlid Pim van Strien van de grootste coalitiepartij VVD noemt het „waanzin” dat het kabinet 200 miljoen euro wil uittrekken aan een bewustwordingsfonds over het slavernijverleden. „Wat de VVD betreft is dit geen gelopen race”, zegt hij op Twitter. „Kamer aan zet”.

ANP

Donderdag meldden ingewijden dat het kabinet binnenkort excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden en ook dat dit geldbedrag wordt vrijgemaakt om mensen bewust te maken van dit verleden.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor excuses. Kati Piri van de PvdA reageert juist opgelucht op het nieuws. „Eindelijk komen er excuses voor het slavernijverleden”, schrijft ze. „Ongekend wrede praktijken die tot op de dag van vandaag doorwerken in mensenlevens.” Haar GroenLinks-collega Lisa Westerveld is het daarmee eens: „Het is een lelijke geschiedenis, maar wel ónze geschiedenis: die van slavernij, kolonialisme en onderdrukking. Laten we dat beseffen en óók dat het doorklinkt in de ongelijkheid van vandaag de dag”, twittert ze.

DENK wijst erop dat ze als eerste partij, eind 2016, het kabinet met moties verzocht formele excuses aan te bieden voor ons koloniale en slavernijverleden. Sylvana Simons van BIJ1 vindt dit de enige juiste stap: „Natuurlijk moeten we het proces blijven monitoren en zorgen dat de juiste stakeholders aan zet raken en blijven. Maar voor nu: blij en opgelucht.” Volgens haar partij is „erkenning van en excuses voor dit verleden een belangrijke eerste stap richting het rechtzetten van de ongelijkwaardige verhoudingen die hieruit zijn ontstaan”.

Marieke Koekkoek (Volt) reageert eveneens positief: „als we gezamenlijk het verleden erkennen, kunnen we ook aan een gezamenlijke toekomst bouwen.” Volgens Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren is het „ontzettend belangrijk dat het kabinet eindelijk excuses maakt voor het enorme onrecht dat door Nederland is aangedaan”. Het heeft „tot op de dag van vandaag een grote impact op mensen”.

Partijen op de radicaal-rechtse flank zijn tegen excuses. Forum voor Democratie noemt excuses „zelfhaat ten top”. PVV-leider Geert Wilders sneert dat „ze helemaal gek zijn geworden. Rutte 4 is Woke 1.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer