Buitenlandverkiezingen Israël
Netanyahu op koers om rechtse regering Israël te vormen

De Likudpartij van de Israëlische oud-premier Benjamin Netanyahu is zoals verwacht als grootste uit de bus gekomen bij de verkiezingen van dinsdag. Maar de echte winnaar is uiterst rechts.

Benjamin Netanyahu, geflankeerd door zijn vrouw Sara, sprak afgelopen nacht zijn aanhang toe nadat bekend werd dat hij de Israëlische verkiezingen heeft gewonnen. beeld EPA, Abir Sultan
Benjamin Netanyahu, geflankeerd door zijn vrouw Sara, sprak afgelopen nacht zijn aanhang toe nadat bekend werd dat hij de Israëlische verkiezingen heeft gewonnen. beeld EPA, Abir Sultan

Met zo’n 85 procent van de stemmen geteld, stond de teller voor Likud woensdagmorgen op 31 zetels. Dat aantal kan overigens nog wijzigen, vooral als het linkse Meretz of de Arabische partij Balad alsnog de kiesdrempel haalt. De definitieve uitslag wordt pas later deze week verwacht.

De huidige coalitie, bestaande uit een breed scala van partijen, zou niet verder dan 47 zetels komen. Wel eindigde de centrumpartij Yesh Atid van demissionair premier Yair Lapid met vooralsnog 24 plaatsen in het parlement als tweede.

Op basis van de voorlopige uitslag zou het rechtse blok, aangevoerd door de Likud van Netanyahu, op een meerderheid van 65 in de 120 zetels tellende volksvertegenwoordiging kunnen rekenen. Mocht Meretz of Balad de kiesdrempel alsnog halen, dan kan dat aantal nog dalen.

Daarmee lijkt de weg vrij voor de oud-premier om een rechts-religieuze regering te vormen en in het centrum van de macht terug te keren. Zelf hield Netanyahu afgelopen nacht nog een slag om de arm. „We zijn op weg naar een zeer grote overwinning, maar we moeten nog even geduld hebben.”

De overwinning van het rechtse kamp is vooral te danken aan de opkomst van de gezamenlijke lijst van de Religieus Zionistische Partij en Otzma Yehudit. Het uiterst rechtse samenwerkingsverband, geleid door Bezalel Smotrich en Itamar Ben-Gvir, kan volgens de voorlopige cijfers ten minste veertien zetels in de Knesset gaan bezetten. Dat betekent een verdubbeling – en mogelijk nog iets meer.

Vredesproces

Als Netanyahu de opdracht krijgt een nieuwe regering te vormen, zal hij ongetwijfeld met deze partijen zaken proberen te doen. De inbreng van uiterst rechts zal grote gevolgen hebben voor de koers van de toekomstige regering.

Zo heeft Smotrich al laten doorschemeren dat hij belangstelling heeft om minister van Defensie te worden, terwijl Ben-Gvir aast op het departement van Binnenlandse Veiligheid.

Beide politici beijveren zich voor het „versterken van het Joodse karakter” van de staat Israël. Ze zijn voorstander van het annexeren van de Westelijke Jordaanoever en zijn fel tegen elke territoriale concessie aan de Palestijnen. Daarmee lijkt terugkeer naar vredesonderhandelingen op voorhand uitgesloten.

Als de nieuwe regering inderdaad met een meerderheid van enkele zetels in de Knesset van start kan gaan, zou daarmee de politieke impasse van de afgelopen vier jaar zijn doorbroken. Anderzijds is het de vraag hoe lang gematigd- en uiterst rechts elkaar in een coalitie kunnen verdragen. Hoewel de Israëliërs woensdag voor de vijfde keer binnen nog geen vier jaar tijd naar de stembus gingen, was de opkomst met ruim 71 procent historisch hoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer