BuitenlandVerkiezingen Israël
Exitpolls: Blok Netanyahu wint verkiezingen Israël

De partij van ex-premier Netanyahu en verwante partijen hebben de Israëlische verkiezingen gewonnen. Volgens exitpolls vergaarde het blok een krappe meerderheid van 61 of 62 van de 120 zetels in het parlement, waardoor Netanyahu kan terugkeren aan de macht, melden Israëlische media.

ANP
Netanyahu en zijn vrouw brengen hun stem uit. beeld EPA, ABIR SULTAN
Netanyahu en zijn vrouw brengen hun stem uit. beeld EPA, ABIR SULTAN

Verandering van de uitslag na telling van alle stemmen wordt echter niet uitgesloten, zoals de ervaring bij vorige verkiezingen laat zien.

Het was de vijfde keer in nog geen vier jaar dat de Israëliërs een nieuw parlement konden kiezen. Netanyahu hoopt een politieke comeback te maken na meer dan een jaar oppositie te hebben gevoerd. Zijn conservatieve Likoed kwam als grootste partij uit de bus. Netanyahu kan nu met andere partijen die tot zijn kamp worden gerekend een coalitie gaan vormen, daarbij ook steunend op uiterst rechtse partijen.

De huidige regeringscoalitie bestaat uit zowel linkse als rechtse partijen, die vooral zijn verenigd in hun afkeer van de voormalige premier. Die anti-Netanyahu-coalitie verloor eerder dit jaar haar nipte meerderheid in het parlement en slaagde er niet in die terug te krijgen. Yesh Atid van premier Yair Lapid werd wel de tweede partij.

De inmiddels 73-jarige Netanyahu was in de jaren 90 al premier en later ook tussen 2009 en vorig jaar. Het leverde hem de titel op van langstzittende premier in de geschiedenis van Israël. Hij is ook al jaren verwikkeld in meerdere corruptiezaken. Aanhangers zien dat als een heksenjacht. Volgens hen is Netanyahu de enige leider die voor politieke stabiliteit kan zorgen.

Het verwachte verkiezingsresultaat toont volgens de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh het „opkomende extremisme” in de Joodse staat. De winst van Netanyahu’s blok, dat hij omschrijft als „extreem-religieus rechts”, wijt hij aan het „groeiende extremisme en racisme in de Israëlische samenleving”. En: „Het bewijst dat wij geen vredespartner hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer