EconomieGasprijs
Energierekening consument blijft voorlopig hoog

De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse beurs sloot woensdag voor de derde achtereenvolgende keer onder de 100 euro per megawattuur. Sinds het record van 350 euro op 26 augustus is de prijs fors gedaald.

Gerco Verdouw en Tiemen Roos
Veel mensen zetten de cv-installatie deze winter wat lager dan voorheen.  beeld ANP, Ramobn van Flymen
Veel mensen zetten de cv-installatie deze winter wat lager dan voorheen.  beeld ANP, Ramobn van Flymen

Wat merkt de consument hiervan?

Op korte termijn weinig tot niets. Van de grote energiebedrijven die in Nederland actief zijn verlaagt alleen Eneco per 1 november de variabele tarieven voor energie en gas. Dit raakt klanten die in augustus voor het laatst met een nieuw tarief te maken kregen. Essent en Vattenfall zaten met hun prijzen al onder die van Eneco.

Wat zegt die gasbeurs precies?

De Amsterdamse gashandelsbeurs TTF (Title Transfer Facility) is maatgevend voor vraag en aanbod op de Europese markt. Hier wordt gehandeld in toekomstige gasleveringen. Verreweg de meest verhandelde contracten betreffen leveringen in de komende maand of later. Maar er wordt ook op korte termijn gehandeld. Des te korter de termijn, des te groter de prijsschommelingen. Maandag was de prijs zelfs even negatief voor gas dat een kleine drie kwartier later zou worden geleverd: de koper kreeg dus geld toe.

Energieleveranciers willen, net als consumenten, zekerheid. Daarom kopen ze vooral op de lange termijn in. Gas voor levering in november kost momenteel minder dan die 100 euro. Contracten voor december en later noteren ruim boven de 130 euro.

Waarom daalt de gasprijs op de TTF?

Het zachte herfstweer zorgt ervoor dat er minder gas nodig is om woningen te verwarmen. Er wordt verwacht dat de milde weersomstandigheden tot in november zullen aanhouden. Dat zorgt ervoor dat de gasopslagen nog niet hoeven te worden aangesproken en verder gevuld kunnen worden voor de winterperiode. Dankzij de forse toename van de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zitten die nu bijna vol.

Gaat het uiteindelijk meevallen deze winter?

Dat hangt sterk af van de weersomstandigheden. Als we een koude winter krijgen, dan blijft de gasprijs hoog. Bij aanhoudend zacht weer zullen de lagere gasprijzen op de TTF uiteindelijk ook worden doorberekend aan de consument.

Ook de wind en de zon spelen een rol. In oktober waaide het flink en scheen de zon volop. Dat was gunstig voor het opwekken van wind- en zonne-energie. Gasgestookte energiecentrales hoefden daardoor minder hard te draaien.

Belangrijk is ook in hoeverre bedrijven en huishoudens energie weten te besparen. Iedereen praat over de hoge energieprijzen. Veel mensen hebben de cv-installatie nog op zomerstand staan en zijn van plan de thermostaat deze winter wat lager te zetten dan vroeger.

Een lagere vraag naar gas leidt –bij voldoende aanbod– tot een lagere prijs. Maar gas is nog steeds heel duur. Ter vergelijking: een jaar geleden schommelde de Europese gasprijs rond de 45 euro. Niet voor niets moesten energieintensieve bedrijven hun productie al afschalen of zelfs stopzetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer