Binnenlanddrones

Politie zet steeds vaker drones in

De politie gebruikt steeds vaker drones. Ging het in 2017 nog om 87 inzetten, dit jaar is het onbemande toestel tot 1 oktober het onbemande toestel al 2116 keer ingezet.

14 October 2022 09:08
De politie zet steeds vaker drones in. Streven is dat de tien regionale politie-eenheden en de landelijke eenheid komende maanden elk hun eigen droneteam krijgen. In het Drentse Wijster kregen politiemensen vorige week instructies over de nieuwe, grote drone DJI Matrice 300.  beeld Persburo Melissen
De politie zet steeds vaker drones in. Streven is dat de tien regionale politie-eenheden en de landelijke eenheid komende maanden elk hun eigen droneteam krijgen. In het Drentse Wijster kregen politiemensen vorige week instructies over de nieuwe, grote drone DJI Matrice 300.  beeld Persburo Melissen

Dat meldt Arjen Stobbe, coördinator van het op Schiphol zetelende Team Onbemande Luchtvaartuigen van de landelijke eenheid van de politie, tegenover het Reformatorisch Dagblad. Sinds medio 2017 zet de politie drones bij wijze van proef in. Een van de belangrijkste zogeheten proeftuinen is een samenwerking tussen de politie-eenheid Oost-Nederland en de landelijke eenheid. Die proef is een „groot succes”, zegt Stobbe.

De drones blijken effectief bij het vlot in foto’s vastleggen van ongevalslocaties. Handig is het luchtvaartuigje ook bij het in de peiling houden van grote mensenmassa’s of ‘gevoelige’ locaties. Recent zijn drones onder meer ingezet tijdens Prinsjesdag en bij het scannen van de omgeving van de rechtbank waar het geruchtmakende Marengo-proces wordt gehouden.

Brand

De politie wil komende maanden in elk van de tien regionale politie-eenheden en de landelijke eenheid een droneteam optuigen. Elke eenheid moet dan op eigen kracht met de drone ongevalslocaties en ook bijvoorbeeld moordplekken voor forensische doeleinden kunnen vastleggen. Het is de bedoeling dat de politie-eenheden ook vaker zelfstandig met surveillancedrones aan de slag gaan, bijvoorbeeld bij risicovolle demonstraties.

De politie gebruikt in Nederland op dit moment zo’n 120 drones. Streven is dat aantal stevig op te schroeven. Het aantal gediplomeerde dronevliegers moet groeien van 140 nu tot pakweg 240 in het jaar 2025, zegt Stobbe. Zijn tienkoppige Team Onbemande Luchtvaartuigen is binnen de politie een spin in het web wat betreft beroepsmatig vliegen met drones. Het team stelde handboeken en protocollen op en is verantwoordelijk voor beheer van de drones en opleiding en training van vliegers. Het team kreeg van de Inspectie Leefomgeving en Transport ontheffing om bijvoorbeeld ’s nachts of nabij een vliegveld te vliegen.

Luchtfoto

De ene politie-eenheid is veel verder in het zelfstandig gebruik van drones dan de andere. Zo werkt de politie in Amsterdam al langere tijd met drones, bijvoorbeeld bij het in de gaten houden van demonstraties. De eenheid Noord-Nederland moet het droneteam nog grotendeels optuigen en maakt tot op heden nog gebruik van de expertise van bijvoorbeeld collega’s in het oosten.

Drones zijn bedoeld voor „statische” politieklussen, geeft Stobben aan. Heli’s worden ingezet voor „dynamisch” politiewerk, zoals het volgen van vluchtende criminelen na een roofoverval. „Het is zonde om een dure helikopter in te zetten voor bijvoorbeeld het maken van een luchtfoto van een ongevalslocatie. Een drone kan dat werk prima doen”, zegt politiedronespecialist Henk Hilbrands, beoogd leider van het droneteam van de landelijke eenheid.

Bij de politie loopt momenteel op de voormalige vliegbasis Twente een proefproject met zogeheten geautomatiseerde drones. Stobbe: „Die kun je met een druk op de knop activeren. Ze vliegen vervolgens zelf een door de politie ingevoerde route. Wellicht komen er in de toekomst langs snelwegen droneboxen te staan. Bij bijvoorbeeld een groot ongeval wordt zo’n drone dan op afstand de lucht in gestuurd. De drone zou livebeelden van de weg kunnen leveren aan een meldkamer elders in het land.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer