Koninklijk Huis

Prinses Amalia kan de deur amper uit door bedreigingen

De bedreigingen aan het adres van prinses Amalia zijn zo heftig, dat ze nauwelijks het huis meer uit kan. De dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima woont dan ook niet op kamers in Amsterdam.

13 October 2022 18:11Gewijzigd op 14 October 2022 13:27
Prinses Amalia op Prinsjesdag. beeld ANP, Sem van der Wal
Prinses Amalia op Prinsjesdag. beeld ANP, Sem van der Wal

Buiten komt de kroonprinses nauwelijks meer. „Ze mag naar de universiteit, maar dat is het”, vertelde een geëmotioneerde moeder donderdag tijdens het persgesprek aan het eind van het staatsbezoek in Zweden. Daar werd het koningspaar gevraagd naar de eerste ervaringen van Amalia als student en het leven op kamers.

„Ze is het huis niet uit”, reageerde Máxima daarop. De koningin verwees naar berichten die kort voor Prinsjesdag in de media verschenen dat de beveiliging rondom Amalia is verhoogd, omdat kopstukken van de Mocro-maffia het op haar zouden hebben voorzien. Volgens De Telegraaf zou er rekening gehouden worden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag door deze criminelen. Zij zouden het ook op premier Rutte hebben voorzien.

Studentenleven

Prinses Amalia had zich een compleet andere studententijd voorgesteld. Ze zou op kamers gaan in de hoofdstad, wilde dolgraag bij een studentenvereniging, zag uit naar nieuwe contacten. De veiligheidssituatie betekent een ongekende beperking voor haar leven op dit moment. „Het is heel moeilijk voor haar”, vertelde de koningin. „Amalia heeft geen studentenleven zoals andere studenten. Ik vind haar heel dapper.”

Koning Willem-Alexander zelf ervaart de situatie als „heel zwaar.” Hij „kan niet omschrijven” wat de bedreigingen van zijn dochter met hem doen als vader. „Dit heeft enorme consequenties voor haar leven”, stelt koningin Máxima, die er trots op is hoe haar dochter „dit allemaal volhoudt.”

Premier Rutte verklaarde dat hij „zeer bezorgd” is over de veiligheid van Amalia. Hij noemt het „vreselijk nieuws en ook heel heftig, in de eerste plaats voor haarzelf.” De minister-president kan verder niks zeggen over de bedreigingen of de veiligheidsmaatregelen. Dat maakt mensen die kwaad in de zin hebben volgens hem te geïnformeerd. Rutte verzekerde dat alle betrokken instanties hun uiterste best doen om te zorgen dat de prinses veilig is.

Dat het in Nederland nodig is om een prinses zo zwaar te beveiligen vindt Rutte „een slechte zaak.” Ook de Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en het openbaar ministerie laten weten geen uitspraken te doen over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

Drama

Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid garandeert dat Nederlandse veiligheidsdiensten „dag en nacht keihard werken om haar veiligheid te waarborgen.” Ook zij vindt het „vreselijk” dat er veiligheidsmaatregelen nodig zijn voor kroonprinses Amalia. „In de eerste plaats voor de prinses zelf.”

„Je hart huilt dat zo’n jonge vrouw, die toch al beklemd is in haar vrijheden vanwege haar overerfelijke positie, zo onvrij wordt gemaakt, terwijl ze gewoon moet kunnen studeren”, zei de Amsterdamse burgemeester Halsema tijdens een raadscommissievergadering. „Het is gewoon een drama dat zich afspeelt.”

Ook Amsterdamse gemeenteraadsleden reageerden op het nieuws over de prinses. „Och meid toch… Nog een reden waarom we de maffia koste wat kost moeten breken. Gewetenloos dit”, schreef JA21-raadslid Nanninga.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer