Koninklijk Huis

„Kroonprinses in vizier criminelen”

Politie en Openbaar Ministerie maken zich grote zorgen over de veiligheidssituatie van prinses Amalia en minister-president Mark Rutte na nieuwe signalen dat kopstukken van de Mocro-maffia het op een van hen zouden hebben voorzien. Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

Redactie binnenland
17 September 2022 12:17
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Beveiligingsmaatregelen zijn aanzienlijk opgeschroefd omdat rekening wordt gehouden met een poging tot ontvoering of het plegen van een aanslag. Daarnaast is justitie bezorgd over innige contacten tussen Ridouan Taghi en Mohammed B., die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens de moord op cineast Theo van Gogh in 2004. De twee zaten bij elkaar gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Omdat de contacten volgens justitie te innig waren, werd B. overgeplaatst. Sindsdien sturen de twee brieven met koranverzen naar elkaar, met volgens justitie mogelijk gecodeerde boodschappen.
Het stopzetten van de correspondentie is volgens minister Weerwind van Rechtsbescherming juridisch mogelijk. Of dat in deze specifieke zaak ook is gebeurd, zegt een woordvoerder van de minister niet.

In de Tweede Kamer heerst verbazing dat Taghi en B. in de gevangenis contact hebben gehad. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian vindt dat er een einde moet worden gemaakt aan het contact tussen B. en Taghi, schrijft hij op Twitter. PvdA-leider Attje Kuiken tweet dat het systeem „zo lek als een mandje” is, met „verwoestende gevolgen.” CDA-Kamerlid Anne Kuik gaat aan de minister vragen „hoe dit gevaar de kop in te drukken.” Tegen de Telegraaf zei Ellian met een motie te komen om het contact tussen B. en Taghi te stoppen.

Inez Weski, advocaat van Taghi, ontkent in een reactie bij EenVandaag dat haar cliënt prinses Amalia iets wil aandoen. Ze noemt het valse, ongefundeerde informatie. Volgens Weski noemt Taghi de beschuldiging „volstrekt absurd.” De directie van de EBI heeft na berichtgeving in de krant besloten dat Taghi drie maanden geen contact mag hebben met zijn familie, meldt ze. Volgens Weski was er geen innig contact tussen Taghi en Mohammed B.

Volgens de advocaat heeft Taghi vier brieven aan B. geschreven, in het Nederlands. Ze vraagt het openbaar ministerie (OM) de brieven te openbaren.
Het OM vindt dat deze kwestie in de zittingszaal besproken moet worden en niet via de media.

Taghi (44) is hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Er is een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de politie noch het OM willen ingaan op berichtgeving van De Telegraaf over de verhoogde beveiliging van prinses Amalia. Justitieminister Dilan Yeşilgöz zei in het programma WNL op Zondag dat ze kan „bevestigen noch ontkennen” dat Rutte en prinses Amalia doelwit zijn van de Mocro-maffia, zoals De Telegraaf zaterdag schreef.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer