Binnenlandasielprocedure
Iraans christelijk gezin na vijf weken „vrijgelaten” uit Kamp Zeist

Het Iraanse christelijke gezin dat sinds 7 september in Kamp Zeist in vreemdelingendetentie verblijft, wordt overgeplaatst naar een regulier azc. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat hun zaak heroverwegen.

12 October 2022 18:39Gewijzigd op 12 October 2022 20:43
Kinderen betonen bij Detentiecentrum Zeist hun medeleven met een 9-jarig Iraans meisje en haar ouders die daar de afgelopen vijf weken verbleven. beeld Familie Buitenhuis
Kinderen betonen bij Detentiecentrum Zeist hun medeleven met een 9-jarig Iraans meisje en haar ouders die daar de afgelopen vijf weken verbleven. beeld Familie Buitenhuis

Dat heeft de predikant van het gezin, ds. Marco Buitenhuis van de vrijgemaakt gereformeerde kerk (gkv) in Noordbergum, woensdagmiddag gezegd. Advocaat Lineke Blijdorp heeft bevestigd dat het gezin wordt „vrijgelaten.”

Het Iraanse echtpaar en zijn 9-jarige dochter Anisa werden op 7 september in alle vroegte in het azc in het Friese Bergum opgepakt en overgebracht naar Detentiecentrum Zeist, ook wel Kamp Zeist genoemd. Op 13 september zouden de afgewezen asielzoekers worden teruggestuurd naar Iran.

Nadat de dreigende uitzetting in het nieuws kwam, heeft Blijdorp de zaak van de Iraniërs overgenomen van hun vorige advocaat en een nieuwe asielaanvraag voor hen ingediend. De ouders hebben in Kamp Zeist opnieuw een gesprek gehad met de IND, aldus Blijdorp. De IND maakte daarna een voornemen tot afwijzing van het herhaalde asielverzoek bekend. Nadat de advocaat hierop zondag inhoudelijk heeft gereageerd, gaat de IND de zaak heroverwegen. Omdat er nu sprake is van een zogeheten verlengde asielprocedure mag het gezin Detentiecentrum Zeist verlaten. Het is nog niet duidelijk in welk azc de Iraniërs worden geplaatst, aldus Blijdorp.

„De IND moet een nieuwe beslissing over deze zaak nemen. Hiervoor geldt een termijn van zes maanden. De uitkomst kan positief zijn of opnieuw negatief. Daarbij speelt de huidige situatie in Iran ook een rol. Niemand weet hoe het verder gaat in dat land”, zegt de Arkelse asieladvocaat.

Ze geeft aan dat de beoordeling van de eerdere asielaanvraag van het Iraanse gezin „onvolledig” was. „Volgens mij voldoen ze aan de voorwaarden om een verblijfsvergunning te krijgen, maar de beslissing is aan de IND.”

Gebedsmoment

De vader van het gezin werd christen voordat hij in 2018 naar Nederland vluchtte. Moeder en dochter zijn in 2019 in Nederland gedoopt. Het gezin woonde in diverse azc’s, waarvan de laatste periode in Bergum. Vanuit de gkv in Noordbergum is de afgelopen vijf weken intensief meegeleefd met het gezin, zegt ds. Buitenhuis. Zo werd er in de Immanuëlkerk in Noordbergum geregeld een gebedsmoment gehouden. Op 8 oktober startten gemeenteleden de onlinepetitie ”Geef Anisa (9 jaar) en haar ouders de vrijheid weer terug!”, die inmiddels meer dan duizend keer is ondertekend.

De christelijke basisschool Oranje Nassau in Kootstertille, die Anisa bezocht, hield onder meer een wake op het schoolplein. Ook organiseerde zowel de kerkelijke gemeente als de school de afgelopen weken een wake bij Kamp Zeist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer