live
BuitenlandOorlog Oekraïne
Poetin hamert op betere mobilisatie tegen Oekraïne

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn doden en gewonden gevallen bij meerdere explosies in de stad. Dat zeggen de hulpdiensten tegen de publieke omroep Suspilne. Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend. Er worden nog steeds explosies gemeld.

Webredactie10 October 2022 20:23

Advertentie

Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt met meer maatregelen tegen Rusland, waaronder sancties, vanwege de aanvallen maandag op tal van Oekraïense steden. Door de aanvallen kwamen meer dan tien mensen om het leven en tientallen raakten gewond.

Biden veroordeelt de aanvallen die de „volslagen wreedheid” van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne aantonen. „Deze aanvallen doodden en verwondden burgers en vernietigden doelwitten zonder militair doel”, aldus de Amerikaanse president in een verklaring. Hij zegt dat de VS en bondgenoten „steun zullen blijven leveren aan de Oekraïense troepen om hun land en vrijheid te verdedigen”. En de bereidheid daartoe is volgens hem alleen maar toegenomen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft geen goed woord over voor de actie van Rusland. „De internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid om duidelijk te maken dat president Poetins daden totaal onacceptabel zijn.” Hij roept andere landen op steun uit te spreken voor Oekraïne. „Het is niet de tijd voor onthoudingen, verzoenende woorden of dubbelzinnigheden onder het mom van neutraliteit.” Er is maar een schuldige aan deze oorlog, zegt Blinken, en dat is Rusland.

De buitenlandminister had maandag contact met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitro Koeleba. Die laat weten dat beiden hebben afgesproken dat Rusland hier niet mee mag wegkomen. „Ik heb een aantal belangrijke kwesties aan de orde gesteld, waaronder het versterken van de defensiecapaciteiten, nieuwe sancties tegen Rusland en Moskou verantwoordelijk houden voor zijn terreurdaden.”

Oekraïne schort noodgedwongen stroomexport op na Russische aanval

Oekraïne zal komende tijd geen stroom meer leveren aan de Europese Unie vanwege de jongste Russische aanvallen die onder meer gericht waren tegen de energie-infrastructuur van Oekraïne. De aanvallen dwingen Oekraïne om de export van elektriciteit vanaf dinsdag op te schorten om het „eigen energiesysteem te stabiliseren”, meldt het Oekraïense energieministerie.

Energieminister Herman Halusjtsjenko noemt de aanvallen op het energienetwerk „de grootste tijdens de oorlog”. Hij zei op televisie dat de gehele energieketen het doelwit was om het voor Oekraïne zo lastig mogelijk te maken om de energielevering via een andere route te garanderen.

Als gevolg van de aanvallen zitten meerdere gebieden in Oekraïne zonder stroom.

Poetin hamert op betere mobilisatie tegen Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft nadrukkelijk geëist dat er een einde moet komen aan de problemen bij de zogenoemde gedeeltelijke mobilisatie van troepen voor de oorlog tegen Oekraïne. De fouten moeten worden aangepakt, benadrukt hij.

Veel moeilijkheden zijn nu pas duidelijk geworden, zei Poetin tijdens een videoconferentie met leiders van de Russische regio’s. Deze problemen hebben zich waarschijnlijk gedurende een lange periode opgestapeld, aldus de president, zonder details te noemen.

Het is de tweede keer dat Poetin openlijk erkent dat er problemen zijn met het oproepen van soldaten nadat vorige maand een mobilisatie werd afgekondigd met als doel minstens 300.000 man extra in dienst te krijgen. Tijdens een bijeenkomst van de Russische Veiligheidsraad eind september had hij al gemaand tot een „correctie van alle fouten”.

Veel reservisten klagen dat ze ondanks bijvoorbeeld ernstige chronische ziekte of ouderdom worden opgeroepen. Honderdduizenden Russen zijn naar het buitenland gevlucht om te voorkomen dat ze in het leger moeten.

Rode Kruis schort om veiligheidsredenen werk op in Oekraïne

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft tijdelijk zijn werkzaamheden in Oekraïne opgeschort. Dat besluit is genomen uit veiligheidsoverwegingen, nadat maandag tal van Oekraïense steden doelwit zijn geworden van Russische aanvallen.

„Om veiligheidsredenen hebben onze teams hun activiteiten stilgelegd”, laat een woordvoerder van het ICRC weten. De hulporganisatie is met ongeveer zevenhonderd medewerkers in Oekraïne actief op zeker tien locaties.

Een andere hulporganisatie die in Oekraïne actief is, de Noorse Vluchtelingen Raad (NRC), zegt eveneens de werkzaamheden te hebben stilgelegd totdat het weer veilig is. „We kunnen kwetsbare gemeenschappen niet helpen als onze hulpverleners moeten schuilen voor een spervuur aan bommen en vrezen voor nieuwe aanvallen”, zegt NRC-chef Jan Egeland.

Erdogan en Poetin mogelijk in gesprek over Oekraïne in Kazachstan

President Poetin gaat volgens het Kremlin op een topconferentie in Kazachstan deze week mogelijk in gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan over een Turks voorstel weer te bemiddelen tussen Rusland en het Westen.

Erdogan is leider van een NAVO-lidstaat en probeert al sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland. Anders dan veel westerse landen, heeft Turkije geen sancties tegen Rusland afgekondigd.

Erdogan onderhoudt goede betrekkingen met beide oorlogvoerende landen en kreeg voor elkaar dat verscheping van voedselproducten uit Oekraïense havens buiten het strijdgewoel wordt gehouden. Daar is in juli een tijdelijke overeenkomst over gesloten tussen Rusland, Oekraïne en de VN. Dat akkoord wordt volgens de VN waarschijnlijk verlengd in november.

Woensdag en donderdag is er een Aziatische CICA-topconferentie in de hoofdstad van Kazachstan, Astana. Er zijn 26 Aziatische landen en één Afrikaans land (Egypte) lid van de overleggroep CICA (Conferentie voor interactie en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië). Erdogan en Poetin worden beiden op de conferentie verwacht. Oekraïne weigert onderhandelingen met Poetin, maar het Witte Huis heeft afgelopen weekend gezegd dat de strijdende partijen een weg moeten vinden om de oorlog met onderhandelingen tot een einde te brengen.

Een topman in het Witte Huis. John Kirby, heeft in het weekend gezegd dat de Amerikaanse regering snel een einde wil aan de huidige crisis. „Kiev en Moskou moeten hier een uitweg voor vinden en het pad van de diplomatieke regeling bewandelen”.

Nederlandse boer blijft in Oekraïne: het werk gaat door

De nieuwe raketaanvallen van Rusland op Oekraïne zijn geen reden voor de Nederlandse boer Kees Huizinga het land te verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Oekraïne op te vertrekken zodra dat veilig kan. Voor Huizinga, die een groot bedrijf runt ten zuiden van Kiev, gaat het werk echter door. „Iedereen wordt alleen maar bozer. Wat Poetin doet, werkt alleen maar averechts. Oekraïne en het Westen moeten nu niet opgeven”, zegt hij.

De boer is druk bezig met het inhalen van werk dat door de natte septembermaand is blijven liggen. „Het is nu mooi weer. We zijn hier op het land tarwe aan het inzaaien, terwijl er verderop wordt gebombardeerd.” Bang is Huizinga niet, zegt hij. „We zitten hier in de middle of nowhere. Maar ik heb wel Nederlandse vrienden in Kiev die vanaf hun balkon een raketinslag konden filmen.” Hij verwacht overigens dat ook zij niet zullen vertrekken.

Huizinga maakt zich wel enige zorgen over een tarwetransport dat in de haven van Odessa moest worden gelost, maar nu is stilgelegd. „De havens nemen niet meer aan. Ik hoop dat dit geen gevolgen heeft voor de graandeal.” Daarmee doelt hij op de afspraken die eerder na maanden van oorlog zijn gemaakt over het hervatten van de graanexport.

Rutte door Zelenski bijgepraat over Russische raketaanvallen

Premier Mark Rutte heeft maandag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die hem „nader geïnformeerd” heeft over de Russische raketaanvallen eerder die dag. Dat schrijft de minister-president op Twitter.

De aanvallen hadden volgens Rutte het „overduidelijke doel” om burgerslachtoffers te maken in Oekraïense steden zoals Kiev. De premier heeft zijn „afschuw” over de aanval uitgesproken tijdens het gesprek met Zelenski en nog eens benadrukt dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels erkend dat de raketaanvallen een vergelding zijn voor de Oekraïense aanval afgelopen weekend op een brug die de Krim met Rusland verbindt. De brug, die zwaar beschadigd raakte, is een belangrijke aanvoerroute voor Russische soldaten die Oekraïne bezetten. Rutte bestempelt de Russische aanval niet als vergelding, maar als „terrorisme”.

De Russische raketten kwamen maandag neer in steden door heel Oekraïne. Het is nog niet bekend hoeveel slachtoffers in het hele land zijn gevallen. Autoriteiten in Kiev zeggen dat in de stad bijna tien mensen zijn gedood en meer dan 35 gewond zijn geraakt.

Oekraïne: Russische aanval was sinds oktober voorbereid

De Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen dat Rusland de raketaanvallen van maandag sinds begin oktober had voorbereid. „Volgens militaire inlichtingen van Oekraïne heeft de Russische bezettingsmacht op 2 en 3 oktober instructies gekregen van het Kremlin om de massale raketaanvallen voor te bereiden op de civiele infrastructuur van Oekraïne”, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie.

De opdracht werd in het bijzonder gegeven aan een speciale tak van de Russische luchtmacht die gespecialiseerd is in strategische en langeafstandsaanvallen. „De kritieke civiele infrastructuur en de centrale locaties van dichtbevolkte Oekraïense steden zijn als doelwitten aangewezen”, aldus de verklaring van het ministerie.

De Oekraïense minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken zegt in reactie op de Russische aanvallen dat president Vladimir Poetin wanhopig is „vanwege nederlagen op het slagveld”. Ook zegt hij dat de aanvallen niet zijn uitgelokt door de recente explosie op de Krimbrug.

Advertentie

Ongeveer een vijfde van Oekraïense provincies zonder stroom

Vijf provincies in Oekraïne hebben na de golf raketaanvallen op de infrastructuur geen stroom meer, volgens de Oekraïense autoriteiten. Het land telt afgezien van de Krim 24 provincies en een hoofdstad met een speciale status, Kiev.

In andere provincies zijn er ook meer tijdelijke stroomonderbrekingen en uitval van de watervoorziening. In Kiev wordt volgens de burgemeester de stroom vanwege reparatie en om besparing volgens een schema in wijken of op industrieterreinen tijdelijk uitgeschakeld. Bij de Russische aanvallen op de hoofdstad zijn bijna tien doden en meer dan 35 gewonden gevallen, volgens de laatste meldingen.

Brussel ziet verdere escalatie Russische agressie in Oekraïne

De Europese Commissie beschouwt de massale Russische raketaanvallen op Oekraïne en de aankondiging van Belarus om de militaire aanwezigheid bij de grenzen te vergroten als een „verdere escalatie” van de Russische agressie. De „regen van raketten” op onschuldige burgers is onaanvaardbaar en hoort „niet thuis in de 21e eeuw”. De beschuldiging van de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko dat Oekraïne zijn land wil aanvallen is „vals, ongegrond en belachelijk”, aldus een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Kremlin: Poetin ontmoet dinsdag hoofd van atoomwaakhond IAEA

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, gaat dinsdag op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. De twee ontmoeten elkaar volgens het Kremlin in Sint-Petersburg. Het IAEA heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Ongeveer een vijfde van Oekraïense provincies zonder stroom

Vijf provincies in Oekraïne hebben na de golf raketaanvallen op de infrastructuur geen stroom meer, volgens de Oekraïense autoriteiten. Het land telt afgezien van de Krim 24 provincies en een hoofdstad met een speciale status, Kiev.

In andere provincies zijn er ook meer tijdelijke stroomonderbrekingen en uitval van de watervoorziening. In Kiev wordt volgens de burgemeester de stroom vanwege reparatie en om besparing volgens een schema in wijken of op industrieterreinen tijdelijk uitgeschakeld. Bij de Russische aanvallen op de hoofdstad zijn bijna tien doden en meer dan 35 gewonden gevallen, volgens de laatste meldingen.

Duits luchtafweersysteem binnen paar dagen bezorgd in Oekraïne

De Duitse regering zegt dat het binnen een paar dagen een luchtafweersysteem aan Oekraïne zal leveren, zodat het burgers kan beschermen tegen Russische aanvallen. Het is de eerste van in totaal vier IRIS-T systemen, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft. De andere drie komen volgend jaar.

Defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de Russische luchtaanvallen van maandag op Kiev en veel andere steden hebben laten zien hoe belangrijk het is om Oekraïne snel te voorzien van luchtafweer. Ze wil nu die steun leveren, omdat „Ruslands aanvallen met raketten en drones in het bijzonder de burgerbevolking terroriseren”.

Ministerie tegen Nederlanders in Oekraïne: vertrek zodra het kan

Nederlanders die nu in Oekraïne verblijven moeten vertrekken zodra dat veilig kan, adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland bestookte maandag heel Oekraïne met raketten. Het ministerie raadt aan om te schuilen op een veilige plek en pas te gaan wanneer dat kan.

Het reisadvies voor Oekraïne was al volledig rood. Dat houdt in dat het ministerie alle reizen afraadt. Toch afreizen naar rood gebied is iemands eigen verantwoordelijkheid, aldus de site van het departement: „Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt”.

Poetin bevestigt dat aanvallen vergelding zijn voor aanslag brug

President Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische raketaanvallen een vergelding zijn voor een Oekraïense „terroristische aanval” op een verkeersbrug. Hij zei dat het Kremlin altijd een hard antwoord heeft op terroristische acties tegen Rusland. De aanvallen met langeafstandsraketten waren gericht op de Oekraïense infrastructuur voor energie en militaire communicatie.

ANP-456021682.jpg
Een gewonde vrouw in Kiev. beeld AFP/ State Emergency Service of Ukraine
Ingelaste virtuele top van G7 over Oekraïne

De G7 houdt dinsdag een ingelaste top via videoverbindingen over de jongste bombardementen op Oekraïne. De Duitse regering heeft dit bekendgemaakt en president Volodimir Zelenski van Oekraïne neemt er aan deel. Het gesprek begint om 14.00 uur. Aanleiding is een door Kiev gemelde Russische massale aanval met raketten op Oekraïense infrastructuur voor essentiële voorzieningen zoals energie en drinkwater. In tal van plaatsen is de stroom uitgevallen.

Minsk beschuldigt Oekraïne van aanvalsplannen tegen Belarus

De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko denkt dat Oekraïne plannen smeedt om zijn land aan te vallen. Dat zegt hij tegen staatspersbureau Belta. Daarom heeft hij samen met de Russische president Vladimir Poetin afgesproken de militaire aanwezigheid bij de grenzen te vergroten.

Belarus en Rusland voeren een nieuwe regionale troepenverdeling door. Loekasjenko wijt dit aan een „escalatie aan de westelijke grenzen van de Unie”, een naam voor Rusland en Belarus samen. Vanuit Russisch perspectief ligt Oekraïne westelijk, voor Belarus ligt het in het zuiden. Aan de westgrens liggen Polen en Litouwen.

De voorbereidingen zouden twee dagen geleden zijn begonnen, op de dag dat een deel van de belangrijke Krimbrug werd opgeblazen. Poetin houdt Oekraïne daarvoor verantwoordelijk. De raketaanvallen op meerdere Oekraïense steden lijken een vergelding te zijn voor de aanval op die brug.

Aan het begin van de invasie konden de Russische troepen het noorden van Oekraïne binnentrekken vanuit Belarus. Loekasjenko geldt als belangrijkste bondgenoot van Poetin en veel sancties zijn ook tegen zijn land gericht.

Beelden uit Dnipro

Beelden van een raketinslag in Dnipro.

Moldavië roept ambassadeur Rusland op matje over raketten

Het Zuidoost-Europese land Moldavië heeft de Russische ambassadeur in de hoofdstad Chisinau op het matje groepen om te klagen over Russische raketten die over Moldavië heen op Oekraïne zijn afgeschoten. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Moldavië om drie raketten die maandag vanaf een marineschip in de Zwarte Zee werden afgevuurd en door het Moldavische luchtruim naar het noorden gingen.

Moldavië is een klein land met ruim drie miljoen inwoners, dat in 1991 onafhankelijk werd door het ontbinden van de Sovjet-Unie. Een lange strook land in het oosten langs de rivier de Dnister, Transnistrië, is geen deel van het nieuwe Moldavië geworden, maar is na een korte burgeroorlog feitelijk afgescheiden mede dankzij Russische militaire bijstand. Sinds 1992 zijn er Russische troepen gelegerd in deze streek, die is gelegen tussen Moldavië en Oekraïne in.

Graanprijs stijgt door verheviging strijd in Oekraïne

De graanprijzen zijn maandag met meer dan 4 procent gestegen op de beurs in Chicago. Handelaren vrezen dat de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee wordt bedreigd door de escalatie van de oorlog in het land. De graanprijzen zijn dit jaar al met bijna een vijfde gestegen. Ook de prijzen van maïs en sojabonen gingen mee omhoog.

In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn Russische raketaanvallen geweest. Ook de hoofdstad Kiev werd daarbij voor het eerst sinds juni weer aangevallen. De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Moskou geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op Kiev mogelijk een vergelding kunnen zijn. De Russische president Vladimir Poetin vergadert maandag met zijn veiligheidsraad over de aanslag op de brug.

In juli bereikten de strijdende partijen een overeenkomst over de export van Oekraïens graan. Die overeenkomst, die onder leiding van Turkije en de VN tot stand kwam, maakte het weer mogelijk om Oekraïens graan per schip te exporteren. Daarvoor zat veel Oekraïens graan door oorlogshandelingen vast in de havens aan de Zwarte Zee, wat wereldwijd tot zorgen over hongersnood leidde.

Ook de Oekraïense havenstad Odessa, een belangrijk knooppunt voor de export van graan, is nu weer aangevallen door de Russen. De verheviging van de strijd roept daarbij de vraag op of de twee partijen zullen instemmen met een verlenging van de overeenkomst over de graanexport, die over een maand afloopt.

Oekraïne beschuldigt Rusland ook van vertragingstactieken bij de export van Oekraïens graan. Zo zou de inspectietijd van de graanschepen in Istanbul zijn opgelopen tot tien à vijftien dagen. In de eerste weken van de graandeal was dat nog vijf tot zes dagen. Het aantal schepen dat ligt te wachten om graan te kunnen vervoeren van en naar Oekraïense havens is daardoor eind vorige week opgelopen tot een record van 120. Oekraïne heeft opgeroepen om meer inspecteurs in te zetten, maar Rusland zou daar naar verluidt niet aan mee willen werken.

Russische raketaanvallen treffen meerdere steden in Oekraïne

Loekasjenko: Oekraïne wil Wit-Rusland aanvallen

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, een nauwe bondgenoot van de Russische leider Vladimir Poetin, heeft gezegd dat Oekraïne een aanval op het grondgebied van zijn land voorbereidt. „We zijn overeengekomen een regionale groepering van de Russische Federatie en de Republiek Belarus in te zetten", aldus de Loekasjenko volgens persbureau AFP.

Kiev: Aanvallen op voor energie cruciale infrastructuur

Rusland heeft maandag in de eerste plaats cruciale infrastructuur voor de energie in Oekraïne gebombardeerd, volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij zei dat daarbij ook Iraanse drones zijn gebruikt. De Oekraïense strijdkrachten spreken van 75 raketten, waarvan er 41 zouden zijn neergehaald.

De bombardementen hebben in de westelijke stad Lviv volgens de plaatselijke autoriteiten tot uitval van stroom en watervoorziening geleid. In het noordoostelijke Poltava is ook stroomuitval gemeld. Ook de stad en regio Charkov melden het uitvallen van de voorzieningen voor stroom en drinkwater als gevolg van de bombardementen.

De raketaanvallen komen kort na een vermoedelijke aanslag op een relatief nieuwe Russische verkeersbrug die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat een aanval op cruciale Russische infrastructuur genoemd. Hij komt maandag met zijn veiligheidsraad bijeen. Aangenomen wordt dat de luchtaanvallen een vergelding zijn voor de beschadiging van de verkeersbrug zaterdag.

Angst voor een kernoorlog is slechte raadgever

Angst niet de beste raadgever rond de oorlog in Oekraïne, schrijft de commentator van het RD. „Dat is ze nooit, maar zeker ook nu niet. Ook al is ze zeer verklaarbaar en begrijpelijk. Wie gelooft in de God van de Bijbel, heeft het houvast dat Hij regeert en het wereldbestuur in handen heeft. Met dat geloof zijn niet alle vragen opgelost. Maar daarmee boeten de analyses van wat zich in het brein van Poetin afspeelt wel aan betekenis in. Ook de macht van Poetin en van Biden is begrensd."

Beurs in Moskou onderuit door escalatie oorlog in Oekraïne

De aandelenbeurs in Moskou is maandag hard onderuit gegaan door de vrees voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. De Russische MOEX-index dook bij de opening van de markt bijna 12 procent omlaag en zakte voor het eerst sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari onder het niveau van 1800 punten.

De koersval volgde op een grote ontploffing op zaterdagochtend bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van. In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski maandag Russische raketaanvallen geweest. In Kiev zijn er doden en gewonden gevallen. Het zijn de eerste aanvallen op de Oekraïense hoofdstad sinds juni. De aanval op Kiev is mogelijk een vergelding voor de aanslag op de Krimbrug.

Na het forse openingsverlies van de Russische beurs liep het verlies in het eerste handelsuur terug. Momenteel noteert de MOEX 3,8 procent in het rood. Gazprom kelderde 17 procent. Het aandeel van het Russische staatsgasconcern noteert echter ook ex-dividend. Dat betekent dat een aandeel geen recht meer geeft op het dividend over de afgelopen periode. Dit zorgt meestal voor extra koersdruk.

Gazprom boekte in de eerste jaarhelft een recordwinst dankzij de sterk gestegen energieprijzen. Het concern keert dan ook over de eerste zes maanden een recorddividend uit van omgerekend 20 miljard euro. Dat geld is voor een groot deel bestemd voor de Russische staat.

Rutte veroordeelt „afschuwelijke” raketaanvallen op Oekraïne

Nederland veroordeelt de „afschuwelijke” raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, schrijft premier Mark Rutte op Twitter. „Poetin lijkt niet te begrijpen dat de wil van de Oekraïense bevolking niet te breken is”, aldus de minister-president. Rutte benadrukt dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

Buitenlandminister Wopke Hoekstra schreef eerder „geschokt” te zijn door de recente raketaanvallen. Hij herhaalde dat Nederland Oekraïne bijstaat in de oorlog. „Wat er ook gebeurt, Poetin mag deze oorlog niet winnen.”

Maandagochtend zijn verschillende Oekraïense steden bestookt met raketten. Volgens de autoriteiten zijn in de hoofdstad Kiev tenminste vijf doden gevallen en twaalf mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers elders in het land zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Hoekstra „geschokt” door Russische raketaanvallen op Oekraïne

Buitenlandminister Wopke Hoekstra is „geschokt” door de recente raketaanvallen door Rusland op Oekraïne, schrijft hij op Twitter. Hij herhaalde dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog. „Wat er ook gebeurt, Poetin mag deze oorlog niet winnen.”

Maandagochtend zijn verschillende Oekraïense steden bestookt met raketten. Volgens de autoriteiten zijn in de hoofdstad Kiev tenminste vijf doden gevallen en twaalf mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers elders in het land zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Raketaanvallen op Oekraïense steden, doden en gewonden in Kiev

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er zeker vijf doden en twaalf gewonden gevallen bij de eerste aanvallen op de hoofdstad Kiev sinds juni. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er bij de raketaanvallen in de rest van het land zijn gevallen.

De eerste explosies waren in het centrum van de stad kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen in de buurt van het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Zelenski.

AFP_32L37UV.jpg
Deze video-opname van AFPTV-beeldmateriaal toont vernielde voertuigen in Kiev. beeld AFPTV, Arman SOLDIN

De beschietingen van Kiev vielen samen met de ochtendspits. Op een van de drukste verkeersknooppunten van de metropool sloeg een aanval een enorme krater in de weg. Meerdere voertuigen werden compleet verwoest en omliggende gebouwen liepen schade op. Ook naast een speeltuin in een stadspark is een krater geslagen. Inwoners zijn opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken in schuilplaatsen zoals de metro.

De aanvallen op de hoofdstad worden omschreven als de meest intense sinds de eerste dagen van de oorlog. Een getuige spreekt over een vuurbal boven de stad. Burgemeester Klitsjko zei dat „Russische terroristen” de stad beschieten met raketten. Hij waarschuwde dat het gevaar nog niet is geweken zolang het luchtalarm nog afgaat.

President Zelenski sprak over een poging „om ons te vernietigen en van de aardbodem weg te vagen”. Hij zei dat is geprobeerd om burgers te doden die thuis lagen te slapen of onderweg waren naar hun werk in Kiev. Het Oekraïense ministerie van Defensie beloofde dat wraak zal worden genomen.

Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name in Dnipro, Lviv, Ternopil en Zaporizja. Er zouden bombardementen zijn in meer dan twintig provincies, volgens Kiev.

Duitse marine en politie gaan explosies Nord Stream onderzoeken

De Duitse marine en politie gaan onderzoek doen naar de explosies bij de onderzeese gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee van twee weken geleden. Duitsland heeft een mijnenveger gestuurd en een politieschip met duikers. Er zijn sterke vermoedens van sabotage aan de pijpleidingen die lopen van Rusland naar Duitsland.

Door de explosies ontstonden lekkages en zijn grote hoeveelheden gas vrijgekomen. Ook Denemarken en Zweden voeren onderzoeken uit. De lekken in de pijpleidingen zijn in de buurt van het Deense eiland Bornholm. De Duitse politieduikers gaan foto’s maken van de schade.

Rusland vindt dat het betrokken moet worden bij het onderzoek. Het gebied was afgesloten, waardoor de uitbaters van de leidingen geen onderzoek konden doen. Het Kremlin sprak eerder van een „terroristische actie” tegen Nord Stream en heeft westerse landen, met name de Verenigde Staten, ervan beschuldigd achter de explosies te zitten. In het Westen zijn er juist verdenkingen dat Rusland zelf de pijpleidingen heeft gesaboteerd om zo de energiecrisis in Europa verder te vergroten.

Eerste raketaanvallen op Kiev sinds juni

De raketaanvallen op Kiev zijn de eerste op de Oekraïense hoofdstad sinds juni.

De metro kan weer als schuilplaats worden ingezet, meldden plaatselijke media. De eerste explosies waren in het centrum van de stad kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen in de buurt van het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Zelenski.

De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op de hoofdstad mogelijk een vergelding kunnen zijn. President Vladimir Poetin vergadert maandag met zijn veiligheidsraad over de aanslag op de brug.

Raketaanvallen op meerdere steden

In Oekraïense steden verspreid over het hele land zijn raketaanvallen geweest, volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski. In de hoofdstad Kiev zijn er doden en gewonden. Zelenski roept mensen op om voorlopig binnen te blijven. Het is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn.

<script async

Doden en gewonden bij explosies in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn doden en gewonden gevallen bij meerdere explosies in de stad. Dat zeggen de hulpdiensten tegen de publieke omroep Suspilne. Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet bekend. Er worden nog steeds explosies gemeld.

De eerste explosies waren kort na 08.00 uur lokale tijd te horen, aldus burgemeester Vitali Klitsjko en journalisten die in Kiev aanwezig zijn. In het centrum van de stad zou zwarte rook te zien zijn. Een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken twitterde dat er een raket is ingeslagen vlakbij het hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst en het kantoor van president Volodimir Zelenski.

Op sociale media spreken mensen al over vijf explosies in Kiev. Enkele minuten voor de knallen zou het luchtalarm zijn afgegaan in het hele land. Ook in andere steden zijn explosies gemeld, met name Dnipro, Lviv en Ternopil.

Wat er precies is gebeurd en om welke gebouwen het gaat is nog niet duidelijk. Klitsjko schreef op Telegram dat hij later met meer details zou komen. Als het om Russische beschietingen blijkt te gaan, zou dat de eerste aanval op Kiev zijn in maanden.

De explosies komen twee dagen na een grote ontploffing bij de Krimbrug, die het schiereiland de Krim met Rusland verbindt. Het Kremlin geeft Oekraïne daar de schuld van, dus zou een aanval op de hoofdstad mogelijk een vergelding kunnen zijn.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer