BinnenlandPvdA-GroenLinks

Klaver wil samen met PvdA Kamerverkiezingen in

De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen wil GroenLinks-voorman Jesse Klaver samen met de PvdA als „links-progressief blok” en met een gezamenlijke programma ingaan.

ANP
7 October 2022 18:47Gewijzigd op 7 October 2022 21:15
Jesse Klaver tijdens de Kerkdijklezing onder de titel: Een nieuw begin: de belofte van linkse samenwerking.  beeld ANP ROBIN UTRECHT
Jesse Klaver tijdens de Kerkdijklezing onder de titel: Een nieuw begin: de belofte van linkse samenwerking. beeld ANP ROBIN UTRECHT

Klaver meldde dat in de Kerdijklezing die hij hield in Den Haag. Dat links-progressieve blok moet wat hem betreft het grootste van Nederland worden. „De tijd is rijp voor linkse hergroepering. Daarom moeten we ons fundamenteel aan elkaar committeren.”

Klaver vindt dat de samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks een belangrijke volgende fase in moet. Volgens hem hebben beide partijen „de dure plicht aan de kiezers een alternatief te presenteren”. De twee Kamerfracties hebben samen een plan voor een prijsplafond voor de energierekening gepresenteerd, zo bracht hij in herinnering. GroenLinks en PvdA voeren ook al samen campagne voor de verkiezingen van de Eerste Kamer, van volgend jaar.

„We moeten het ook laten zien bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen”, zei Klaver. De kiezer heeft volgens hem het recht „op een wezenlijk alternatief in dit versplinterde politieke landschap. Dat moeten wij bieden.”

Klaver wil bouwen aan een nieuwe verzorgingsstaat, een nieuwe duurzame economie en aan nieuwe gemeenschapszin en gelijkwaardigheid. Om dat doel te bereiken, wil de GroenLinks-voorman dat links-progressief blok vormen bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Die zijn uiterlijk in maart 2025 of eerder als het kabinet valt.

De Tweede Kamerverkiezingen gaan straks tussen (extreem)rechts en links, zei Klaver, zoals ook in Zweden, Italië, Spanje en Duitsland het geval was. „Italië laat deze weken heel scherp de noodzaak van linkse samenwerking zien.” In Italië kon volgens hem extreemrechts een parlementaire meerderheid veroveren omdat links verdeeld was. „Linkse leiders konden niet over hun onderlinge verschillen heen stappen en weigerden een blok te vormen. Ik ben ervan overtuigd dat we dat hier wel kunnen.”

Klaver wil nog niet spreken over een eventuele fusie van beide partijen en wil ook niet dat de discussie daarin verzandt. „Tussen niets en een fusie zit heel veel”, zei hij na afloop van zijn lezing. „Je kunt samen sterk staan zonder samengaan.”

Het is nog niet duidelijk of beide partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen ook een lijst gaan vormen. „Dat is een van de opties”, laat zijn woordvoerder weten. Er kan ook worden gedacht aan een stembusakkoord of aan blokvorming, zoals in het Europees Parlement gebeurt. „Het is aan de leden”, zegt de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer