Het Witte Huis heeft beklemtoond dat er geen aanwijzingen zijn dat Rusland voorbereidingen treft voor de inzet van kernwapens. Er is volgens het Witte Huis ook geen nieuwe informatie binnengekomen die heeft geleid tot recente uitspraken van president Joe Biden over de dreiging van een oorlog met kernwapens. De VS hebben geen enkele wijziging in hun beleid uitgevoerd op dit gebied, omdat er geen aanwijzingen zijn dat Ruslands positie ten aanzien van nucleaire wapens anders is geworden volgens de perschef van het Witte Huis.
Biden zei dat de nucleaire dreiging „terug is op het niveau van de Koude Oorlog”, tijdens een evenement in New York. „Sinds Kennedy en de Cubaanse rakettencrisis zijn we niet meer geconfronteerd met een naderend armageddon”, stelde Biden. Volgens het Witte Huis beklemtoonde de president enkel hoe serieus we dergelijke dreigingen nemen.
Het Kremlin heeft altijd benadrukt dat Rusland ook in een oorlog praktisch geen nucleaire wapens kan gebruiken en die enkel heeft om een aanval van buitenaf met kernwapens af te schrikken. Biden suggereerde net als tal van media in de VS, dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin op het punt staat kernwapens te gebruiken. Dat zou vooral zijn omdat hij wat terrein aan het front in Oekraïne heeft moeten prijsgeven door een offensief van door het Westen bewapende en getrainde Oekraïners.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft donderdag in een toespraak gezegd dat het Rusland onmogelijk gemaakt moet worden kernwapens te gebruiken. Hij zei dat hij daarom eerder al had aangedrongen op „preventieve nucleaire aanvallen op Rusland” volgens plaatselijke media. Hij weersprak dat later en zei dat hij preventieve sancties bedoelde. Vrijdag zei Zelenski dat volgens hem de regering van president Poetin „bezig is de Russische samenleving voor te bereiden op een nucleair conflict” en dat daarom preventieve maatregelen genomen moeten worden.
De rakettencrisis van 1962, over een week precies zestig jaar geleden, draaide om de Amerikaanse woede op de Sovjet-Unie die ballistische raketten neerzette op het communistische Cuba van Fidel Castro (1926-2016). Dit was nadat de VS raketten hadden geplaatst in Italië en Turkije. De crisis werd uiteindelijk met onderhandelingen bezworen in november 1962 en de VS haalden wapentuig terug uit Turkije en de Sovjet-Unie uit Cuba. De crisis leidde tot het instellen van de ‘hotline’ tussen Moskou en Washington.