Deputaten CGK: Classis mag vermanen inzake vrouw in ‘t ambt
Is de kwestie nu voldoende opgehelderd? Vijf vragen en antwoorden.
Is het laatste woord in deze kwestie nu onderhand niet eens gesproken?
Dat niet, maar een belangrijke bijdrage aan het debat binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) werd maandag wel geleverd door de zogeheten deputaten kerkorde en kerkrecht. Zij schreven alle kerkenraden een brief, die bedoeld is om helderheid te verschaffen over enkele kerkrechtelijke aspecten van het vraagstuk van vrouw en ambt.
Wat is de essentie van de brief?
Dat de diverse classes op hun najaarsvergaderingen, die deze dinsdag beginnen, gemeenten die vrouwen in het ambt hebben (of die het voornemen hebben geuit vrouwen in het ambt te gaan bevestigen) wel degelijk mogen vermanen. Zij kunnen dat echter niet doen op basis van de besluiten die de generale synode in april dit jaar nam, toen de synode uitsprak dat er in de CGK geen vrouwen in het ambt bevestigd mogen worden. De werking van díé besluiten is namelijk opgeschort, schrijven de deputaten, doordat vanuit verschillende gemeenten revisieverzoeken zijn ingediend bij de synode van 2024.
Hoe onderbouwen de deputaten dit laatste?
Zij wijzen erop dat de kerkorde vermeldt dat „een revisieverzoek tegen een primair besluit opschortende werking heeft totdat op het verzoek is beslist.” Vervolgens stellen zij dat een primair besluit „het oorspronkelijke besluit van een kerkelijke vergadering” is, om dan te concluderen dat het recente besluit van de synode over vrouw en ambt inderdaad „een oorspronkelijk besluit is, dat genomen is naar aanleiding van instructies en niet naar aanleiding van een appel- of revisieverzoek.” Zij voegen daar nog aan toe dat dit besluit „niet enkel een herhaling is van het besluit van 1998, maar elementen bevat die verder gaan dan dat besluit.”
Op basis waarvan mogen classes dan nu wél vermanen?
Nu de besluiten van dit voorjaar zijn opgeschort, „wordt automatisch teruggevallen op de situatie van vóór 2022, namelijk de geldigheid van het besluit van 1998. Dat wil zeggen: het is in de CGK niet legitiem om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Doen kerken dat toch, dan is er alle reden om die kerken op dat schenden van kerkordelijke afspraken aan te spreken, en in die zin te vermanen.”
Gaan classes nu daadwerkelijk vermanen?
Dat zal deze week voor een deel duidelijk worden. Dinsdag vergaderen de classes Groningen en Rotterdam, woensdag die van Apeldoorn en Den Haag, donderdag die van Amsterdam, Middelburg en Utrecht.