Nederlandse en Belgische flyshootkotters mogen in de Franse territoriale wateren blijven vissen. Dat is de uitkomst van de zogeheten triloog van donderdag. Wel is afgesproken dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de impact van grote flyshootschepen (langer dan 25 meter) op het leven in zee.
Onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement (EP) en de lidstaten bereikten hun overeenkomst donderdagavond na urenlange besprekingen in Brussel. Het onderwerp lag ter tafel omdat er onverwacht een kink in de kabel kwam toen de visserijcommissie van het EP zich in juli uitsprak over verlenging van de toegang van vissers uit de diverse EU-lidstaten tot elkaars wateren. Normaliter is dat een hamerstuk, maar met meerderheid van één stem nam de visserijcommissie een amendement aan van drie Franse europarlementariërs. Daarin werd bepaald dat (alle) Nederlandse en Belgische flyshooters waren uitgesloten van de toegang tot de Franse 12 mijlszone. Vooral in de wintermaanden is dat voor hen een belangrijk visgebied.
Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) zei na afloop dat de toegang voor de komende jaren nu weer is veiliggesteld. Om dit te bereiken is er wel een intentieverklaring opgesteld waar de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het EP hun handtekening onder hebben geplaatst. Hierin staat dat er wetenschappelijk onderzoek komt naar de impact van grote flyshootkotters op het leven in zee. „Dat zou op termijn, op zijn vroegst over een aantal jaren, alsnog tot maatregelen tegen grotere flyshooters kunnen leiden”, zegt Van Dalen.
Volgens hem is de verklaring niet juridisch bindend. „De Eurocommissaris van visserij zou hem naast zich neer kunnen leggen”, zegt hij.
De uitkomst van de triloog moet nog worden bevestigd door het EP in een plenaire zitting in november. Die maand moet ook de Europese Raad van visserijministers er een klap op geven. Van Dalen verwacht dat beide instellingen akkoord gaan.
Opmerkelijk genoeg heeft Frankrijk de laatste jaren zelf ook een flyshootvloot opgebouwd. Volgens de belangenorganisatie van Urker vissers VisNed heeft het land 28 vergunningen uitgegeven. Al die schepen zijn niet langer dan 25 meter. Volgens VisNed-directeur Geert Meun zegt de lengte van de schepen echter niets over de impact op het zeeleven. „De techniek is precies hetzelfde. De Fransen halen hun vistuig zelfs uit Nederland.”
Flyshooten is een visserijmethode waarbij lange kabels worden neergelaten die rollend over de zeebodem de vis opdrijven naar het net dat langzaam naar de kotter wordt getrokken. Volgens de Nederlandse Vissersbond is het een duurzame methode die de zeebodem ontziet en die relatief weinig brandstof van het schip vergt.