Berekening belastingkloof eenverdiener verrast SGP „zwaar negatief”
Eenverdieners betalen tot twaalf keer meer belasting vergeleken met tweeverdieners, berekende prof. Teunissen. SGP en ChristenUnie reageren.
Het kabinet sleutelde afgelopen zomer aan de begroting voor volgend jaar en presenteerde haar plannen op Prinsjesdag. Twee fiscale besluiten pakken negatief uit voor eenverdieners: de hogere arbeidskorting en een aanpassing van de algemene heffingskorting.
SGP-Kamerlid Chris Stoffer had „echt niet verwacht” dat eenverdieners vanaf komend jaar tot wel twaalf keer zoveel belasting betalen als tweeverdieners met hetzelfde huishoudinkomen. „Ik ben zwaar negatief verrast. „Dit is het eerste belastingplan van Rutte IV. Met CDA en ChristenUnie in de regering onderhandelen er twee partijen mee die de intentie hebben dat beleid positief uitpakt voor eenverdieners. Deze uitkomst is echt een klap de andere kant op”, aldus Stoffer.
De SGP’er wijst op recente uitspraken van de Tweede Kamer. In oktober vorig jaar sprak de Kamer uit dat „een volgend kabinet concrete maatregelen moet nemen om de belastingkloof tussen een- en tweeverdieners te verkleinen.” De richting die de Kamer op wil, is duidelijk, concludeert Stoffer. Alleen VVD en D66 steunden de motie niet.
Volgens de financieel woordvoerder van de SGP is er maar één oplossing om de groeiende belastingkloof tussen een- en tweeverdieners een halt toe te roepen. Het huidige belastingstelsel zou dan op de schop moeten. Stoffer: „Dat is een grote stap en valt niet binnen een jaar te regelen. In de tussentijd blijven wij zoeken naar alternatieven om op de korte termijn het fiscale stelsel voor eenverdieners te verbeteren.”
Doorn
„De eenverdiener heeft het ronduit zwaar in deze tijd”, erkent CU-Kamerlid Pieter Grinwis, die aangeeft dat de belastingkloof zijn partij „al jaren een doorn in het oog” is. Daarvoor verwijst hij naar het plan voor een nieuw belastingstelsel van de ChristenUnie. Eenverdieners zouden er vijf keer meer op vooruit gaan vergeleken met tweeverdieners als dat plan omgezet zou worden in beleid. „Als wij 76 zetels zouden hebben, zou zo’n extreme situatie zich niet voordoen”, refereert hij aan de uitkomst van de berekeningen van prof. Teunissen.
Tegelijkertijd maakt de CU al bijna vijf jaar deel uit van de regering en is de partij in de gelegenheid fiscale besluitvorming te beïnvloeden. „Wij hebben sinds 2017 niet stilgezeten”, zegt Grinwis. „Kijk maar naar de daadwerkelijk betaalde belasting de afgelopen jaren. In 2020 betaalde een eenverdiener met een bruto-inkomen van 40.000 euro zo’n 9300 euro belasting. Volgend jaar is dat volgens het belastingplan ongeveer 7860 euro. Een rekensom leert dat eenverdieners jaarlijks 1440 euro minder belasting zijn gaan betalen. Voor tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen is de belastingdruk in deze periode met 810 euro verminderd. In absolute zin is de eenverdiener er de afgelopen jaren dus meer op vooruit gegaan.”
Verder merkt de CU’er op dat in Nederland het belasting- en toeslagenstelsel in samenhang moeten worden bezien. Als in de berekening van prof. Teunissen de verschillende toeslagen zouden zijn meegenomen, zou het verschil niet oplopen tot twaalf keer zo groot, denkt Grinwis. Daarbij wijst hij erop dat eenverdieners in de praktijk vaker een lager huishoudinkomen hebben dan tweeverdieners. Dat geeft hen dan ook vaker recht op toeslagen.
Ook zolang er nog geen nieuw belastingstelsel is, denkt Grinwis dat er door fiscaal sleutelwerk voor eenverdieners wel degelijk verbetering mogelijk is. Een voorbeeld daarvan is het afschaffen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, wat zijn partij bij de formatie heeft uitonderhandeld. Vanaf 2025 wordt het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners hierdoor kleiner.