OpinieCommentaar
Tonen nazivlag door FVD'er ongepast en verwerpelijk

De echte foto stond ernaast, met de bewindslieden bij een vlag van de Verenigde Naties met daarop de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Hoofdredactie
Van Houwelingen. beeld ANP, Bart Maat
Van Houwelingen. beeld ANP, Bart Maat

„De façade en de werkelijkheid”, was de begeleidende tekst. Deze associatie is ongepast en verwerpelijk. Dat de ministers zich beraden op juridische stappen is dan ook terecht.

Hoewel het FVD-Kamerlid de tweet inmiddels verwijderde, staat zijn verdediging nog wel online. „Die SDG’s symboliseren toch het Kwaad? De agenda 2030 van de globalisten? De totalitaire samenleving? (…) Beide vlaggen symboliseren het kwaad.” In het wereldbeeld van Van Houwelingen en menig FVD’er zijn de VN-doelen een kwalijke agenda van het World Economic Forum. Dat zou onder leiding van Klaus Schwab gebruikt worden om tot een Great Reset te komen.

Wie de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties gelijkstelt met de barbaarse praktijken van nazi-Duitsland dat met een racistisch motief miljoenen Joden de gaskamers injoeg, slaat de plank mis.

Sterker: wie deze vergelijking wel maakt, laat zien geen enkel historisch besef te hebben en elk empathisch vermogen te missen ten opzichte van de minderbedeelden vandaag de dag. Want waar de adepten van het hakenkruis 80 jaar geleden besloten als oplossing van het Jodenvraagstuk de hele Joodse bevolking van Europa om te brengen, bevatten de VN-doelen veel christelijke waarden, zoals het bestrijden van armoede en honger, om zo mensenlevens te redden. Dat neemt overigens niet weg dat er kritische noten te kraken zijn bij een aantal doelen –neem het vijfde doel dat over gendergelijkheid gaat– en de maakbaarheid die deze SDG’s suggereren.

Het is niet de eerste keer dat de FVD uit de antisemitische bocht vliegt. De partij en haar aanhangers blijken recidivisten op dit gebied. In 2010 liet Van Houwelingen een hoofdpersonage in zijn boek ”Oneigentijds” het Derde Rijk al verheerlijken boven de westerse samenleving; vorig jaar zomer verdedigde hij dit nog in een interview in het Reformatorisch Dagblad. In mei van dit jaar bleek uit onderzoek dat politici van FVD structureel accounts retweeten die antisemitische berichten verspreiden. Al eerder kwam naar buiten dat in app-groepen van FVD-jongeren vaak antisemitische uitspraken worden gedaan. Om nog maar te zwijgen van de eindejaarsgroet ”fijn joelfeest” eind vorig jaar van diezelfde jongeren, verwijzend naar het oude Germaanse midwinterfeest dat ook in nazi-Duitsland een belangrijke rol speelde.

Deze steeds terugkerende antisemitische praktijk van de FVD is weerzinwekkend. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er nog steeds christenen zijn die zich afficheren met de FVD. Gods verbondsvolk verdient liefde en steun; alles wat riekt naar antisemitisme moet worden afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer