Politiek

Tweede Kamer slaat piketpaaltjes voor aanpassen prijsplafond

Kamerleden van zowel regeringsfracties als oppositiepartijen zijn er nog niet over uit of het prijsplafond zoals het kabinet dat voor ogen heeft de juiste hoogte heeft.

22 September 2022 11:17
beeld ANP, Sem van der Wal
beeld ANP, Sem van der Wal

Tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen klonken er best wat lovende woorden over het prijsplafond. Vooral regeringsfracties zijn blij dat de overheid onder stoom en kokend water een uiterste maatregel heeft voorbereid. „Dit plafond kan in potentie voor heel veel mensen in Nederland en voor heel veel ondernemers een groot verschil maken. Ik hoop echt dat dit veel slapeloze nachten scheelt”, zei VVD-fractieleider Hermans.

Het kabinet bepaalde dat de maximumprijs geldt tot een verbruik van 1200 kuub gas en 2400 kilowattuur stroom. Voor energieverbruik boven die grens betaalt de consument de huidige marktprijs.

Onafhankelijk Kamerlid Omtzigt wilde van de fractievoorzitter van de VVD weten of zij het met hem eens is dat de verbruiksgrens hoger moet liggen. Moet er niet iets gedaan worden voor mensen in een oude, grote rijtjeswoning? Zij verbruiken zo’n 2000 kuub gas en 4000 kilowattuur stroom, stelde het Kamerlid op basis van stukken die het kabinet gebruikte bij de besluitvorming over het prijsplafond.

Hermans gaf aan dat ze het voorgenomen kabinetsbesluit „nu niet helemaal allemaal kan overzien.” Zij zal met haar fractie na de beantwoording van het kabinet een afweging maken of met het voorstel de juiste mensen zijn geholpen.

Kritiek op de grenzen van het prijsplafond klonk ook van linkse oppositiepartijen. „Waarom is er gekozen voor de grenzen die er nu zijn?”, vroeg GL-fractieleider Klaver. „Op deze manier worden mensen die in iets grotere tussenwoningen of slecht geïsoleerde huurhuizen wonen niet geholpen.” Ook CU-voorman Segers voegde zich bij de critici: „De vraag over de hoogte van de gekozen prijzen leeft ook bij mij.”

Daarmee sloeg de Kamer de eerste piketpaaltjes voor een confrontatie met premier Rutte over de hoogte van het prijsplafond. De premier wilde donderdagochtend PvdA’er Kuiken „niet op voorhand toezeggen” dat er een „ruimere” regeling komt. Hij beloofde de linkse oppositie wel dat het kabinet ze de komende tijd zou betrekken bij de nadere uitwerking van het kabinetsplan. Rutte benoemde de risico’s voor de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op de lange termijn als reden om terughoudend te zijn met een uitgebreider prijsplafond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer