Bijbelwoorden gaan de hele wereld over
Het kan niemand ontgaan zijn dat de begrafenis van koningin Elizabeth II „diep religieus” was, zoals een commentator het noemde. Opnieuw bleek hoe Europa vanouds gestempeld is door het christendom.
Ook de persoonlijke elementen die wijlen koningin Elizabeth aan de liturgie van haar uitvaartdienst had toegevoegd, maakten duidelijk dat ze nadrukkelijk herinnerd wil worden als een christelijke monarch bij wie het christelijk geloof een centrale rol speelde in het leven.
Dat maakte koningin Elizabeth II niet tot een heilige. Ze was een mens van gelijke beweging als ieder ander. Niet voor niets zijn de teksten in de liturgie bij uitvaarten in de Anglicaanse Kerk voor ieder gelijk. Dakloze of koningin: voor God is er geen verschil. Zo’n staatsbegrafenis maakt veel indruk, maar uiteindelijk is de boodschap ervan dat de ziel van Elizabeth II voor God moest verschijnen. Daar hebben vorstin en bedelaar hetzelfde nodig: het reinigende bloed van Christus.
Zo bezien, heeft de overleden koningin in geen enkel opzicht een uitzonderingspositie. In orthodox-christelijke kringen wordt er nog weleens sneller iets goeds gezegd van mensen op hoge posities die al overleden zijn dan over hun opvolgers. Bij het aantreden van de nieuwe generatie gebeurt het tegenovergestelde en is er meteen twijfel over de christelijke intenties Dat is iets om voorzichtig mee te zijn.
Opvallend is dat christelijk getoonzette rituelen bij de uitvaart van koningin Elizabeth in deze geseculariseerde tijd toch gewaardeerd worden. Door de Engelsen zelf, maar ook door mensen elders in de wereld die de begrafenis volgden.
Het Verenigd Koninkrijk is een van de sterkst geseculariseerde landen van Europa. De Anglicaanse Kerk is ook zelf onderdeel van die doorgaande secularisatie en is in lang niet alle opzichten Bijbelgetrouw te noemen. Het kerkbezoek is geminimaliseerd. Britten identificeren zich steeds vaker helemaal niet meer met kerk en christendom.
Des te opvallender is het dat de natie eensgezind rouwde en dat de kerk en het christelijk geloof in dat hele rouwproces de constante factor waren. Want wie door alle glamour van de begrafenis heen kijkt, hoorde maandag talloze Bijbelwoorden. Ze drongen door tot vele honderden miljoenen luisteraars en kijkers in meer dan 200 landen. Kenners menen dat nooit eerder zoveel mensen hebben gekeken naar een tv-uitzending als naar deze begrafenis. Daar klonken woorden door uit Johannes 14: „Ik ben de Weg, en de Waarheid, en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij”, gelezen door premier Truss vanuit de eeuwenoude King James-vertaling. Gedeelten uit het boek Job, de brieven van Paulus en de Psalmen werden gelezen. Terwijl de kist de kerk werd ingedragen, klonk als eerste een gezongen Bijbelwoord uit het Evangelie van Johannes, waar Jezus zegt: „Ik ben de Opstanding en het Leven; die in Mij gelooft zal leven, al ware hij ook gestorven.” Dat díe woorden door de gehele wereld gehoord mogen blijven worden tot het einde van de tijd.