Economie

Diesel nu duurder dan benzine

Een liter diesel is momenteel duurder dan een liter benzine.

Redactie economie
30 August 2022 11:10
Tesla-topman Elon Musk. beeld EPA, Carina Johansen
Tesla-topman Elon Musk. beeld EPA, Carina Johansen

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen bijhoudt, betaal je voor een liter Euro95 nu 2,185 euro. Voor diesel moet 2,200 euro per liter worden betaald.

Volgens marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers is er een combinatie van factoren die ervoor zorgt dat met name de dieselprijs hard is opgelopen. Sinds de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland is er minder aanvoer van olie en gas uit Rusland. Door de oorlog is vooral de gasprijs hard opgelopen. Dat zet extra druk op dieselprijzen. Diesel kan in veel gevallen als alternatief voor gas dienen.

Diesel is volgens Van Selms nog nooit eerder duurder geweest dan benzine. Doorgaans is het verschil zo’n 20 cent per liter. Maar sinds de oorlog in Oekraïne staat de markt volgens hem op zijn kop.

Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.

De oliemarkt zal nog wel een tijdje krap blijven, verwachtte Shell-topman Ben van Beurden maandag. Daardoor blijven de prijzen van de fossiele brandstof ook nog langer hoog, zei hij tijdens een bijeenkomst in Stavanger.

Tesla-topman Elon Musk was ook bij de conferentie in Noorwegen en stelde dat de wereld de komende jaren nog olie en gas nodig heeft om te zorgen dat de maatschappij kan blijven draaien. De volledige overgang naar duurzame energie zal namelijk nog enige decennia duren, schat de rijkste man op aarde in. In de ogen van Musk is beperkte exploratie van nieuwe olie- en gasvelden daarom nog altijd noodzakelijk.

De olieprijzen gingen overigens dinsdag een dag na de sterkste stijging in een maand tijd licht omlaag. De zorgen over de hoge inflatie overschaduwden daarbij het vooruitzicht van mogelijke productieverminderingen door oliekartel OPEC en bondgenoten. Door de hoge inflatie zullen de centrale banken naar verwachting de rentes blijven verhogen. Dat zal de economie en mogelijk ook de vraag naar olie afremmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer