Economie
Tweede kwartaalcijfers CBS: economische plus valt hoger uit dan verwacht

De meeste economen rekenden op een groei van hooguit 1 procent, maar de Nederlandse economie blijkt in het tweede kwartaal zelfs met 2,6 procent te zijn gegroeid. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Nederlanders gaven meer uit aan cafébezoek, uitstapjes en reizen nadat vrijwel alle coronabeperkingen waren opgeheven, aldus het CBS. Daarnaast investeerden bedrijven meer en exporteerde Nederland meer dan het importeerde. Het handelsoverschot dat hierdoor toenam, droeg ook bij aan de groei.

Het CBS tekent daarbij aan dat aan het begin van 2022 nog coronabeperkingen golden. Mede daardoor bleef de economische groei in de eerste drie maanden van het jaar volgens de nieuwste berekeningen beperkt tot 0,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vergeleken met een jaar eerder steeg het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland met 5,3 procent. Daarbij valt op dat consumenten vooral aan diensten meer uitgaven. Typische lockdownaankopen zoals meubels of andere zaken om het huis in te richten kochten ze minder. Ook verbruikten ze minder gas, dat mede door de Russische inval extreem duur is geworden. Het CBS schrijft de daling toe aan de zachte winter.

Stuiptrekking

Voor financieel expert Ab Flipse komt de groei in het tweede kwartaal niet als een verrassing. Hij wijst erop dat ontwikkelingen waar de economie op dit moment onder gebukt gaat –zoals de hard oplopende inflatie en de sancties tegen Rusland– in het tweede kwartaal nog niet speelden. „Vergeet niet dat het hier om de periode maart tot en met mei gaat. Ik twijfel niet aan het groeicijfer van 2,6 procent, maar dit percentage zegt niet waar we nú staan en waar we heengaan.”

Flipse ziet het groeicijfer dan ook als een „laatste stuiptrekking.” Voor het derde kwartaal gaat hij nog van een klein plusje uit, maar voor het vierde kwartaal rekent hij op een forse krimp. „We gaan nog veel voor onze kiezen krijgen.”

Rusland

Veel economen sluiten een recessie in de tweede jaarhelft zeker niet uit, maar die zal volgens hen mild verlopen en slechts enkele kwartalen aanhouden. Flipse denkt daar anders over. „Ik reken vanaf het vierde kwartaal op zware minnen de komende jaren.”

Volgens Flipse letten veel economen te weinig op de ontwikkelingen rond Rusland, terwijl die veel impact hebben op de Europese en Nederlandse economie. „Dat levert een vertekend beeld op.”

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, benadrukt dat een eventuele krimp niet direct een grote crisis zal veroorzaken. Dat kan anders uitvallen bij een gastekort. „Daarover is veel onzekerheid en angst kan zijn eigen dynamiek veroorzaken. En als het komende winter nog maar de vraag is of we onze huizen, kantoren, bedrijven en kassen kunnen verwarmen, dan kijk je tegen een heel andere wereld aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer