Groen & duurzaamheidDuurzaamheid

Groen cruciaal voor koel huis in hete zomer

De een probeert met slim ventileren en een zonwering de hitte in huis dragelijk te houden. Een ander zwicht voor het gemak van de airco. Volgens Pieter van Schaik, projectmanager bij The Green Village, is een belangrijke rol weggelegd voor natuurlijke koeling zoals door groen.

15 August 2022 16:59
Groene gevel. beeld The Green Village
Groene gevel. beeld The Green Village

Hoe houden we onze huizen koel? Die actuele vraag zal door steeds warmere zomers in de toekomst vaak terugkomen. Bij The Green Village testen ondernemers en onderzoekers oplossingen om de gebouwde omgeving koel te houden bij een veranderend klimaat. „We moeten nu gebouwen ontwerpen die over 50 of 100 jaar nog steeds comfortabel leefbaar zijn”, zegt Van Schaik.

The Green Village is een openluchtlaboratorium op het terrein van de Technische Universiteit Delft. Van Schaik: „Op de universiteit worden veel slimme dingen bedacht, maar de toepassing in de praktijk is een extra stap. Bij The Green Village proberen we allerlei innovaties op het gebied van de gebouwde omgeving, zoals slim zonwerend glas (zie kader), een stapje verder naar de markt te helpen.”

18504422.JPG
Innovatieve dakisolatie. beeld The Green Village

The Green Village is een onafhankelijk stichting onder de paraplu van TU Delft. Alle partijen die hun innovatie op het gebied van duurzaamheid willen testen, kunnen bij The Green Village terecht. „Voor het testen van ideeën gebruiken we onder meer ons eigen kantoor en een aantal woningen op ons terrein die worden bewoond door huurders. Heel realistisch dus”, stelt Van Schaik.

Behalve een laboratorium is The Green Village ook een platform. Van Schaik: „Als een idee goed uitpakt en succesvol is, dan wil je het communiceren met de rest van de wereld.” Onder meer overheden, woningbouwcorporaties, bouwers en installateurs komen regelmatig in Delft langs om te zien welke innovaties in aantocht zijn. Woningcorporaties kunnen op hun beurt weer een rol spelen bij het grootschaliger testen van de oplossingen. Op die manier helpt het platform ook bij de opschaling richting massaproductie.

Wereldburger

Voor Van Schaik is het evident: het klimaat verandert. „De gevolgen daarvan zien we nu in ons land in de vorm van hete en droge periodes, die soms lang aanhouden. We moeten iets doen om onze huizen koel te houden.” De airco is volgens de projectmanager geen oplossing. „Als iedere wereldburger zo’n stroomvreter gaat installeren weten we zeker dat de aarde nog verder opwarmt.”

18504423.JPG
Pieter van Schaik. beeld Pieter van Schaik

Aanpassen aan klimaatverandering gaat volgens Van Schaik niet alleen over warmte, maar ook over droogte. „Op het moment dat het heftig regent moeten we water vasthouden. Zodat we onze tuin in droge periodes water kunnen geven zonder daarvoor drinkwater te gebruiken.”

De woningen en kantoren die nu in Nederland staan zijn over het algemeen niet heel geschikt voor hete zomers, stelt de projectmanager. „Het onderwerp klimaatverandering is pas de laatste decennia op de agenda gekomen. We zien nu voor eerst duidelijk de gevolgen in onze eigen omgeving.”

Een snelle aanpassing van de gebouwde omgeving is volgens Van Schaik niet realistisch. „Dat zal geleidelijk gebeuren; een huis verbouwen of aanpassen doe je meestal niet elk jaar.” Met kleine ingrepen kun je veel impact maken, stelt Van Schaik. „Begin met zoveel mogelijk planten rondom je huis. Door meer groen in de omgeving zitten veel mensen ook lekkerder in hun vel.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer