Koninklijk Huis
Steun koningspaar voor Canal Parade verrast niet

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag voor het eerst hun steun uitgesproken voor de Canal Parade in Amsterdam. Via de socialemediakanalen van het Koninklijk Huis wenste het koningspaar de aanwezigen „veel plezier” toe.

6 August 2022 14:48
Koning Willem-Alexander was in 2016 het eerste Nederlandse staatshoofd dat een bezoek bracht aan COC, een belangenorganisatie voor lhbt’ers. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander was in 2016 het eerste Nederlandse staatshoofd dat een bezoek bracht aan COC, een belangenorganisatie voor lhbt’ers. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Het paar sprak de wens uit dat iedereen „in vrijheid” kan zijn wie hij is. Dat Willem-Alexander en Máxima zich nu uitlaten over de beroemde botenparade die plaatsvindt tijdens de Gay Pride, heeft er wellicht mee te maken hebben dat dit de 25e editie is. De koning en koningin feliciteerden Pride Amsterdam ook met „deze bijzondere mijlpaal.”

Toch verrassen hun warme woorden aan het adres van de lhbt-gemeenschap niet. Máxima was, als prinses, in 2008 het eerste lid van het Koninklijk Huis dat een evenement bezocht rond de acceptatie van homoseksualiteit. Ze woonde toen samen met toenmalig minister Plasterk een bijeenkomst bij waar de vier grote steden een zogeheten koploperovereenkomst over de emancipatie van lhbt’ers ondertekenden.

Homobelangenorganisatie COC noemde haar aanwezigheid destijds „van historische betekenis.” Daarmee zou een „langgekoesterde wens” van de homobeweging in vervulling gaan. De reacties vanuit christelijke politieke partijen waren verdeeld. De ChristenUnie had geen moeite met het bezoek, omdat sociale acceptatie van homoseksualiteit niet hetzelfde is als acceptatie van alle uitlevingsvormen van homoseksualiteit. Toenmalig SGP-leider Bas van der Vlies had liever gezien dat Máxima niet bij het event present was. Hij sprak van een „delicate kwestie.”

Roze Zaterdag

Koning Willem-Alexander was in 2016 het eerste Nederlandse staatshoofd dat een bezoek bracht aan het COC. De organisatie bestond toen 70 jaar. De vorst sprak met lhbt’s uit groepen waar acceptatie vaak achterblijft, zoals mensen met een biculturele of religieuze achtergrond.

Hoewel koningin Beatrix nooit een dergelijk evenement met haar aanwezigheid vereerde, betuigde zij wel openlijk haar steun voor de acceptatie van homoseksualiteit. Toen ze in 2008 per brief liet weten verhinderd te zijn om naar Roze Zaterdag in Bergen op Zoom komen, schreef ze ook dat zij „het gedachtegoed waarvan Roze Zaterdag een expressie is een warm hart toedraagt.”

Beatrix wenste de lokale kerken van Bergen op Zoom, het gemeentebestuur en alle andere betrokkenen een „inspirerende kerkdienst en een feestelijke Roze Zaterdag” toe.

Paarse Vrijdag

Eind 2019 werd Willem-Alexander door OUTtv uitgeroepen tot meest lhbt-vriendelijke mediapersoonlijkheid van het jaar. Hij ontving de prijs voor een speech bij de Verenigde Naties waarin hij opriep om de rechten van seksuele minderheden te beschermen. Daarmee had hij volgens de tv-zender meegeholpen aan het „maatschappelijk normaliseren” van homo- en transseksualiteit.

Amalia, Alexia en Ariane heben dat gedachtegoed vanuit huis meegekregen. Bij zijn bezoek aan het jubilerende COC vertelde de koning dat zijn dochters enthousiast meededen aan Paarse Vrijdag op hun middelbare school, het christelijk gymnasium Sorghvliet. Op die dag, elke tweede vrijdag van december, trekken scholieren en studenten paarse kleding aan uit solidariteit met lhbt+’ers.

Oom en oom

In het boekje dat verscheen ter gelegenheid van Amalia’s 18e verjaardag, vraagt auteur Claudia de Breij haar of het een probleem was geweest als de prinses op meisjes zou vallen. „In mijn familie zeker niet”, reageerde Amalia daarop. „Mijn ouders hebben ook behoorlijk veel verschillende vrienden, dus ik groeide niet alleen op met ”oom en tante”, maar ook met ”oom en oom” en ”tante en tante”.”

Afgelopen najaar regelde premier Rutte dat een kroonprins(es) de troon in het vervolg niet meer hoeft op te geven als hij of zij met iemand van hetzelfde geslacht trouwt. Voorheen was dat de regel, omdat uit een huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht geen kinderen geboren kunnen worden.

Regenboogvlag

In reactie op de koninklijke steun voor de Canal Parade vragen mensen de koning om mee te varen tijdens het homo-event door de Amsterdamse grachten. Ook wordt geopperd om de regenboogvlag uit te hangen op het paleis tijdens Coming Out Day.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer