CO2-uitstoot stijgt nog steeds; oplossingen zijn in de maak
Het CO2-gehalte in de atmosfeer stijgt onverminderd en de klimaatverandering gaat onstuitbaar door, alle klimaatakkoorden ten spijt. Vorig jaar kwam er weer 30 miljard ton bij. Wat kunnen we hieraan nog doen?
Tal van bedrijven en instituten zijn koortsachtig bezig technieken te bedenken om het broeikasgas uit de lucht te halen. Een van de grootste CO2-afvangprojecten in de wereld bevindt zich in IJsland. Nee, er worden niet massaal bomen aangeplant. Er is een enorme installatie in aanbouw.
De zogeheten Mammoth-fabriek moet vanaf 2024 36.000 ton CO2 per jaar uit de lucht halen – grofweg de hoeveelheid die 1800 huishoudens elk jaar uitstoten. Het gas wordt vervolgens diep in de grond geïnjecteerd.
De techniek werd bedacht door start-up Carbfix uit Reykjavik. De eerste modulaire afvangfabriek in IJsland, de Orca, die 4000 ton CO2 per jaar afvangt, draait met deze techniek sinds vorig jaar. En met succes. De bouwer van de Mammoth-fabriek is, net als van de Orca, het Zwitserse bedrijf Climeworks, dat nauw met Carbfix samenwerkt.
Met grote ventilatoren zuigt de Mammoth lucht aan. Grote filters halen CO2 uit de lucht. Wanneer de filters vol met CO2 zijn geraakt, verwarmt het systeem die tot 100 graden Celsius. Daarbij komt CO2-gas vrij.
Het gas wordt vermengd met water en vormt koolzuurhoudend water. Dit stroomt naar de injectieput. Diep in de ondergrond bevindt zich een poreus basaltgesteente dat rijk is aan de elementen calcium, magnesium en ijzer. Deze reageren met het koolzuurhoudende water, waarbij kalksteen (carbonaten) ontstaat, dat de holtes opvult. In krap twee jaar is de CO2 permanent als minerale steen vastgelegd in de ondergrond.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stimuleert dat er rond 2050 wereldwijd duizenden van dit soort installaties staan. Samen zouden die 980 miljoen ton CO2 per jaar uit de atmosfeer kunnen verwijderen. Dat is een kleine 3 procent van de jaarlijkse uitstoot ter grootte van 36 miljard ton. Aan Climeworks zal het niet liggen. Het bedrijf wil tegen 2050 elk jaar een gigaton CO2 uit de atmosfeer verwijderen.
Feitelijk is dat niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Alsof een zinkend schip moet worden gered door met een borrelglaasje water te hozen. Om het overschot aan CO2 sinds het begin van de industriële revolutie, zo’n 1300 gigaton, te verwijderen zouden 350.000 Mammoth-fabrieken 100 jaar continu moeten draaien. Om alleen de jaarlijkse CO2-uitstoot ter grootte van 30 gigaton af te vangen, zijn al zo’n 80.000 Mammoths nodig.