Buitenland
Rusland: Grootste kolencentrale Oekraïne veroverd

Russische troepen hebben dinsdag naar eigen zeggen bij Svitlodarsk in de Oost-Oekraïense regio Donetsk de grootste kolencentrale van Oekraïne onder controle gekregen.

Redactie buitenland

De pro-Russische separatisten in Donetsk hebben foto’s verspreid van Russische huurlingen van de zogenoemde Wagnergroep voor het kantoor van de kolencentrale. Volgens andere berichten gaan de gevechten rond de energiecentrale, die sinds eind mei aan de gang zijn, echter nog door.

De Oekraïense legerstaf noemde de situatie bij de centrale niet in het avondrapport over de situatie. In het ochtendbericht maakte de militaire leiding nog melding van luchtaanvallen op Oekraïense posities op het terrein van de energiecentrale. Het Oekraïense leger berichtte ook over gevechten iets meer naar het westen. Aan de oostkant zouden Russische aanvallen met succes zijn afgeslagen.

Ook op andere plekken aan het front in Donetsk en in de aangrenzende regio Charkov zijn Oekraïense militairen er volgens Kiev in geslaagd hun posities te handhaven, terwijl Rusland tientallen plaatsen bestookte met artillerie en luchtaanvallen.

Het zuiden van Oekraïne is dinsdagochtend autoriteiten getroffen door „massale” Russische bombardementen. Het zou gaan om de kustplaats Zatoka, ten zuiden van Odessa, en de stad Mikolajiv. Volgens het leger zouden in Mikolajiv ook raketten op haveninfrastructuur terechtgekomen zijn.

Het Russische ministerie van Defensie meldde dinsdag dat het acht wapendepots heeft vernietigd in de regio Donetsk en Mikolajiv. Die stad ligt dicht bij de frontlinie in Zuid-Oekraïne en wordt daardoor vaak getroffen door Russische beschietingen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski plaatste een video op sociale media van verwoeste gebouwen in Zatoka, een populaire badplaats aan de Zwarte Zee. Hij schrijft erbij dat het een gewoon dorp is, „zonder bases, zonder troepen, de Russische terroristen wilden gewoon schieten.”

Zware wapens

Oekraïne ontving dinsdag nieuwe zware wapens uit Duitsland om beter toegerust de strijd aan te kunnen gaan tegen het Russische leger. Volgens de Duitse Defensieminister Christine Lambrecht gaat het onder meer om drie raketlanceersystemen van het type Mars II, vergelijkbaar met de Amerikaanse Himarsraketsystemen. Met die precisiewapens zegt het Oekraïense ministerie van Defensie de laatste weken meerdere Russische militaire doelen succesvol te hebben uitgeschakeld.

Lambrecht zegt dat daarnaast ook drie pantserhouwitsers aan het Oekraïense leger zijn geleverd. Die zijn deel van een gezamenlijk project met Nederland, dat ook pantserhouwitsers levert. Vorige maand kwamen daarvan de eerste twaalf exemplaren aan in Oekraïne. „Wij houden ons aan ons woord”, aldus Lambrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer