Kerk & religie
‘Lambeth’ past verklaring over huwelijk en seksualiteit aan

De organisatoren van de anglicaanse Lambethconferentie in Canterbury in Engeland hebben de tekst van een omstreden verklaring over homoseksuele relaties aangepast.

Redactie kerk
Kathedraal van Canterbury. beeld Wikipedia / David Iliff
Kathedraal van Canterbury. beeld Wikipedia / David Iliff

Dat maakte de leiding van de tienjaarlijkse bijeenkomst van anglicaanse bisschoppen dinsdag bekend.

Vanwege de verdeeldheid op dit punt binnen de wereldwijde anglicaanse gemeenschap zou de Lambethconferentie dit keer geen resoluties over gevoelige thema’s aannemen, maar slechts „oproepen” (”calls”) doen. Toch riep een ”call” over huwelijk en seksualiteit deze dagen discussie op. Het hoofdstuk over de menselijke waardigheid bevat de frase dat een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht „niet is toegestaan.” Het zegenen van zo’n relatie „kan niet worden geadviseerd.” De tekst is afkomstig uit resolutie 1.10 van de Lambethconferentie in 1998.

Nu de dinsdag begonnen conferentie vooral over dit gevoelige thema dreigt te gaan, hebben de organisatoren de formulering van de verklaring aangepast. Resolutie 1.10 wordt nog steeds genoemd, maar een andere clausule, waarin staat dat iedereen welkom is, ongeacht seksuele geaardheid, wordt geciteerd naast een verwijzing naar de formulering uit 1998 dat het „legitimeren of zegenen van verbintenissen van hetzelfde geslacht” niet kan worden geadviseerd. De directe verwijzing naar het heterohuwelijk is verdwenen. De kerkleiding hoopt daarmee dat alle bisschoppen de komende week met de aangepaste verklaring kunnen instemmen.

Wat ook verandert, is dat de bisschoppen nu in staat zullen zijn de ”calls” af te wijzen. Eerder waren de enige mogelijkheden de oproep te aanvaarden of uit te spreken dat deze verdere doordenking behoeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer