Binnenland
Kerncentrale Borssele kan blijven produceren ondanks hitte

De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele kan volop energie blijven produceren, in tegenstelling tot centrales elders in Europa die vanwege de recordhitte juist minder stroom kunnen opwekken. De centrale in Borssele loost zijn koelwater namelijk in de Westerschelde en die wordt minder snel warm dankzij de open verbinding met de Noordzee.

ANP

Het gebruikte koelwater van kerncentrales is warm en er zijn milieuregels rond het lozen van dat water in rivieren. De centrale van Borssele gebruikt ook water uit de Westerschelde om te koelen, en de centrale kan dit water extra koelen als dat nodig is.

In een verklaring laat de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) weten dat de situatie bij de kerncentrale zoals gebruikelijk wordt gemonitord. Rijkswaterstaat houdt de watertemperaturen in Nederland bij. „Mocht het nodig zijn dat er minder warm koelwater in de Westerschelde stroomt, dan kan de kerncentrale Borssele minder vermogen produceren”, zegt de autoriteit die toezicht houdt op de nucleaire veiligheid. Borssele is de enige actieve kerncentrale van Nederland.

Bij kerncentrales elders in Europa zorgt de recordhitte juist voor flinke problemen. Bij hoge temperaturen van rivieren mag minder warm koelwater worden geloosd om schade aan het milieu tegen te gaan. Zo wordt de productie verlaagd van de Beznau-centrale in het Zwitserse Döttingen, die ligt aan de rivier Aare.

Ook bij centrales in Frankrijk, waaronder die in Golfech, in het zuiden aan de rivier Garonne, kan de productie worden verminderd. De Franse overheid heeft nu een tijdelijke uitzondering gemaakt rond de regels met koelwater voor die centrales omdat door de extreme hitte de energievraag heel groot is, bijvoorbeeld voor airconditioners en ventilators.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer