BinnenlandOpnieuw relevant
Twintig tips tegen de hitte

Temperaturen van ruim boven de 30 graden op het menu, dat is geen dagelijkse kost. De volgende tips kunnen helpen om het dragelijk te houden.

beeld ANP, Phil Nijhuis
beeld ANP, Phil Nijhuis

Eten en drinken

Het is belangrijk om voldoende te drinken. Zweten zorgt voor vochtverlies. Water en thee zijn de meest geschikte dranken bij warm weer. Koffie, bouillon en sap kunnen ter afwisseling worden genuttigd.

Het is verstandig zo min mogelijk alcohol te gebruiken en het liefst helemaal niet. Door de warmte neemt de bloedtoevoer in de bloedvaten toe. Hierdoor wordt de alcohol sneller in het bloed opgenomen. Bovendien ligt uitdroging op de loer: alcohol werkt vochtafdrijvend.

Het drinken van hete thee is beter dan het nuttigen van ijskoud water. De natuurlijke thermostaat in het lichaam zorgt na verloop van tijd voor een tegengestelde reactie. Het lichaam reageert na de inname van ijskoud water met een verhoging van de lichaamstemperatuur. Een averechts effect dus.

Vochtverlies vertaalt zich niet altijd in een gevoel van dorst. Daarom is het belangrijk om te blijven drinken. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om altijd een flesje water mee te nemen.

In de warmte verliest het lichaam niet alleen veel vocht, maar ook veel zout. Vocht en zout kunnen worden aangevuld door fruit te eten. De beste fruitsoort voor dit doel is de watermeloen. Maar ook appels, mango’s, bananen, aardbeien, frambozen en blauwe en zwarte bessen zijn uitstekend voedsel bij hitte.


Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden. Dat komt omdat ze de hoeveelheid vocht of de regeling van de temperatuur in het lichaam beïnvloeden. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Van sommige medicijnen moet de dosering aangepast worden als het heet is. Doe dat alleen in overleg met de apotheek of de huisarts.

Bekijk op het etiket of in de bijsluiter waar medicijnen bij een hittegolf bewaard moeten worden. Voor de meeste medicijnen is een droge, afgesloten kast een goede plek, ook bij een hittegolf. Geneesmiddelen mogen bij hitte alleen in de koelkast als dat op het etiket of in de bijsluiter staat. Onder meer voor zetpillen en vloeistoffen als oogdruppels is de koelkast geen goede plek.

Laat medicijnen niet in een warme auto liggen. Voor het vervoeren van bepaalde medicijnen kan een koeltas een uitkomst zijn.


Woning

Probeer de zonnestralen zoveel mogelijk tegen te houden. Doe dat bij voorkeur aan de buitenkant van het huis en voordat de zon op het raam schijnt. Zonneschermen, schaduwdoeken, (rol)luiken, screens of eventueel witte lakens zijn het meest effectief. Het sluiten van gordijnen of lamellen helpt ook.

Houd ramen en deuren dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. De vroege ochtend is vaak het beste moment om deuren en ramen open te doen om de koelere lucht binnen te laten. Zet dan de tussendeuren in huis ook open.

Lampen, stofzuigers, ovens en laptops geven warmte bij gebruik. Zet ze daarom op warme dagen zo min mogelijk aan. Kies bijvoorbeeld een maaltijdsalade in plaats van een gerecht uit de oven. Hang de was op warme dagen aan de lijn en doe het niet in de droger; dat is ook beter voor het milieu.

Airconditioning is uiteraard ook effectief om warmte in huis te bestrijden. Maar goedkoper dan zo’n systeem is een ventilator of een zelfgemaakte airco. Een luchtkoeler zelf fabriceren is niet ingewikkeld. Zet een bak ijs of een fles met ijskoud water voor de ventilator. Dit zorgt voor een frisse luchtstroom.

Lukt het niet om het huis koel te houden? Zoek dan een frissere plek op. Denk aan een schaduwrijk park of een openbaar gebouw met airco, zoals een bibliotheek.


Kleding en bewegen

Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’, zoals katoen en linnen. Minder kleding dragen is niet altijd verstandig. Een door de zon verkleurde huid kan veel warmte absorberen.

Probeer buiten zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Is het onmogelijk om de zon te ontlopen? Draag dan een zonnebril en een hoed of pet en gebruik zonnebrandcrème.

Voor automobilisten geldt: neem een paraplu mee. Langs de weg heeft de zon vaak vrij spel. Een paraplu kan bij file of pech voor de broodnodige schaduw zorgen.

Beperk lichamelijke inspanning in de middag. Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor het doen van boodschappen of het maken van een wandeling. Sta vroeger op om de ergste hitte te vermijden. Probeer tussen twaalf uur en vier uur ’s middags rust te houden, door bijvoorbeeld een middagdutje te doen.

Het kan ook fijn zijn om de voeten in een bak of teiltje met koud water te zetten. Of houd de polsen onder de kraan. Voor douchen en in bad gaan, geldt: gebruik geen koud water. Het zal achteraf een temperatuursverhoging van het lichaam opleveren.


Nachtrust

Na een warme dag volgt vaak een plakkerige nacht. Dat kan de nachtrust behoorlijk verstoren. Enkele nachten achter elkaar slecht slapen, kan uitputting tot gevolg hebben. Het is belangrijk om de slaapkamer zo koel mogelijk te houden.

Voor de slaapkamer geldt, net als voor de rest van het huis: laat de ramen overdag dicht en gebruik de zonwering. Zodra het buiten koeler is dan binnen, kunnen de ramen open. Horren of een klamboe kunnen overlast door muggen voorkomen.

Leg, in plaats van een dekbed, lakens op je bed. Slaap in een dun hemd van een luchtige stof, bijvoorbeeld katoen. Het kan ook helpen om vlak voor het slapen de voeten even te koelen met fris water.

Creatievere manieren voor een koelere start van de nacht zijn het natmaken of bevriezen van beddengoed, handdoeken, washandjes of nachtkleding. Een coldpack op de huid of in bed leggen is ook een optie.

Lukt het niet om op deze manier de slaapkamer koel te houden? Kies dan, indien mogelijk, een ruimte die koeler is dan de slaapkamer of schaf een ventilator of airconditioning aan.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer