Buitenland
Saudi-Arabië draait oliekraan nog niet open

Saudi-Arabië verhoogt de olieproductie nog niet direct, ondanks aandringen van Washington. De Verenigde Staten rekenen er desondanks op dat Riyad de oliekraan verder gaat opendraaien.

Redactie buitenland
President Joe Biden overlegt met de Saudische koning Salman. beeld AFP
President Joe Biden overlegt met de Saudische koning Salman. beeld AFP

Het Witte Huis heeft dat zondag in een verklaring naar buiten gebracht na een ontmoeting van president Joe Biden met Saudische leiders in Riyad. Bij het bezoek van Biden aan het land is geen onmiddellijke toezegging voor een productieverhoging gedaan, maar de Amerikanen verwachten toch dat de Saudiërs zullen aansturen op het opschroeven van de olietoevoer. „Saudi-Arabië heeft toegezegd de wereldwijde oliemarkt in evenwicht te houden voor duurzame economische groei”, formuleerde het kantoor van de president.

Door de hoge brandstofprijzen aan de pomp staat de populariteit van Biden bij de Amerikaanse kiezer onder druk. Vandaar dat hem er bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië veel aan gelegen was om het grote land aan te sporen meer olie te gaan produceren. Volgens de VS heeft oliekartel OPEC, waar de Saudiërs de belangrijkste partij zijn, nog voldoende productiecapaciteit om meer olie op te pompen om de hoge olieprijzen tegen te gaan.

De Verenigde Staten en Saudi-Arabië vinden het samen van groot belang dat Iran geen kernwapens weet te verkrijgen. Dat staat in een gezamenlijke verklaring die het Saudische staatspersbureau verspreid heeft na het bezoek van Biden.

Geweld

Onder Biden zijn er weer onderhandelingen opgestart om de atoomdeal met Iran nieuw leven in te blazen, maar tot nu toe zonder succes. Zijn voorganger, Donald Trump trok de VS in 2018 terug uit het verdrag. In 2015 stemde Iran in met een voorstel van zes grootmachten om zijn nucleaire activiteiten te beperken en onder toezicht te plaatsen in ruil voor opheffing van sancties.

Sinds Washington zich terugtrok uit de deal, heeft het land meer uranium verrijkt dan was afgesproken. Biden zei onlangs dat hij bereid is geweld te gebruiken tegen Iran om te voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt, maar alleen als „laatste redmiddel.”

In de gezamenlijke verklaring staat verder dat de VS de Saudiërs blijven ondersteunen op het gebied van veiligheid, defensie en „dreigingen van buitenaf.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer