OpinieCommentaar

De Nederlandse vlag is geen protestvlag

Rijkswaterstaat en sommige gemeenten gaan de door protesterende boeren opgehangen vlaggen weghalen. Vlaggen die bijvoorbeeld bevestigd zijn aan viaducten over de snelwegen kunnen een gevaar betekenen voor de verkeersveiligheid, zo meldt Rijkswaterstaat.

Hoofdredactie
16 July 2022 11:59
Blauw, wit rood; Nederland is in nood. Beeld ANP
Blauw, wit rood; Nederland is in nood. Beeld ANP

Ook spandoeken worden weggehaald omdat de teksten weggebruikers kunnen afleiden.

Ook sommige gemeenten melden dat ze vlaggen zullen weghalen die bevestigd zijn aan gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen. Protesterende boeren, die de omgekeerde vlag gebruiken als uiting van hun verzet tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, hebben in sommige gemeenten honderden omgekeerde vlaggen opgehangen. „Blauw, wit, rood, Nederland is in nood”, zo verklaren zij hun protest.

Dat de agrarische sector in Nederland grote bezwaren heeft tegen de aangekondigde plannen om de uitstoot van stikstof te verlagen, is begrijpelijk. De overheid heeft plannen om tal van boerenbedrijven op te kopen om zo de uitstoot van stikstof te verminderen. Boeren die soms generaties lang gewerkt hebben op hun boerderij, zien daardoor hun toekomst wegvallen.

Dat ze tegen de plannen van het kabinet in het geweer komen, is niet alleen te begrijpen maar ook volstrekt legitiem. Gelukkig mag je in Nederland protesteren en demonstreren en opkomen voor je bedrijf en je belangen. Dat daarvoor de omgekeerde Nederlandse driekleur wordt gebruikt, is echter niet onomstreden. Nederland kent geen vlagwet waarin wordt voorgeschreven hoe de vlag wel en niet gebruikt mag worden. Daarom is het omgekeerd bevestigen van de vlag feitelijk niet strafbaar. De vraag is echter of het wenselijk is. Hoe meer omgekeerde vlaggen er in het straatbeeld verschijnen, hoe duidelijker ook wordt dat er mensen zijn die aanstoot nemen aan dit gebruik van de vlag. Zij noemen het misbruik, zeker als ze worden opgehangen in de straten.

Dat laatste is te begrijpen. Door dorpen vol te hangen met omgekeerde vlaggen, kapen protesterende boeren het publieke domein en dringen ze hun protest ook op aan burgers die daar niet van gediend zijn. Ook om die reden is het te begrijpen dat gemeentebesturen de vlaggen weghalen.

De vlag is niet heilig. Het is gewoon een stuk stof. Niet meer en niet minder. Toch is de symbolische waarde ervan groot. Voor Nederlanders staat de vlag symbool voor ons land. De vlag verenigt een land met tal van groepen en stromingen die niet zelden ook nog eens tegengestelde belangen hebben. De nationale driekleur is geen protestvlag en is niet van de boeren, de vrachtwagenchauffeurs, de onderwijzers, de zorgmedewerkers of de vuilnismannen. De vlag is van ons allemaal en daarom niet van één groep in het bijzonder. Wie wil protesteren tegen de stikstofplannen heeft in de zogenoemde boeren zakdoekvlag trouwens een prima alternatief dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat en ook nog eens niemand tegen het hoofd stoot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer