EconomiePersoneelstekort

Personeelsproblemen en hoge gasprijzen nekken zwembaden

Zwembaden worstelen met hoge gasprijzen en met personeelstekorten. Vooral in de drukke zomerperiode is het moeilijk voldoende mensen te vinden.

15 July 2022 10:59
Zwembaden kampen met personeelstekorten en hoge gas- en energieprijzen. beeld AFP, Ina Fassbender
Zwembaden kampen met personeelstekorten en hoge gas- en energieprijzen. beeld AFP, Ina Fassbender

Een van de beschikbare baden dicht, mensen die op hun vrije dag moeten werken, aangescherpte openingstijden: de hoge gas- en energieprijzen en de krapte op de arbeidsmarkt bezorgen zwembaden hoofdbrekens. De problemen vergen het uiterste van de creativiteit van managers en directeuren.

Ja, er zijn genoeg arbeidskrachten voor buitenzwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland, maar daarmee is ook alles gezegd. „Het is met hangen en wurgen gelukt om voldoende mensen te vinden”, geeft manager Jan Pott aan. „Vooral voor augustus was het lastig om aan personeel te komen. Wat daarin meespeelt, is dat mensen gekwalificeerd moeten zijn in het toezichthouden op het bad. Studenten vinden het vaak wel een interessant baantje, maar voor hen is de Alblasserwaard doorgaans wat verder reizen. Uiteindelijk zijn we in onze zoektocht geslaagd met behulp van een uitzendbureau.”

Van de drie binnenbaden in zwembad De Steur in Kampen bleef er van de week een dicht. Voor elk bad is een toezichthouder nodig, maar er waren er niet genoeg. Toch maakt locatiemanager Jasper Plender zich geen zorgen voor de zomer. „Zoals het rooster nu is, kunnen onze drie binnenbaden en ons buitenbad dagelijks open.” De drie binnenbaden zijn normaal gesproken bestemd voor uiteenlopende doeleinden, maar in de zomervakantie worden ze zes weken lang enkel ingezet voor recreatief gebruik. Als de scholen weer beginnen, is het nog maar de vraag of De Steur genoeg mensen heeft. „Ik probeer dat probleem nu te tackelen door sollicitatiegesprekken te voeren.”

Zwembad Omnium in Goes heeft ook te kampen met een tekort aan personeel. Het bedrijf speelt daar op in door te werken met een reserveringssysteem. „Dat doen we sinds de coronapandemie en we besloten om dat voort te zetten”, zegt directeur Bart van den Heuvel. „Op die manier kunnen we eenvoudig meer personeel inzetten als we zien dat het druk wordt. Of we kunnen het aantal beschikbare plekken voor onze klanten beperken als we onze mensen ergens anders in het bad nodig hebben, bijvoorbeeld voor de zwemlessen.”

Het subtropisch bad in Goes is onderdeel van een groter sportcomplex. Als er personeel nodig is, komt dat goed uit, zegt Van den Heuvel. „Bij warmte is het druk in het zwembad en juist rustiger bij andere sportfaciliteiten. De mensen die daar werken, kunnen dan bijspringen in het zwembad met bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden. Zo kunnen degenen die toezicht moeten houden, zich daarop focussen.”

Zwembad De Vallei in Veenendaal heeft het personeelsbestand een heel eind op orde, zegt manager Sander Schoone. „Maar er staan nog wel vacatures open en soms is het nijpend. Dan moeten mensen bijvoorbeeld werken op hun vrije dag. Tot nu toe hebben we altijd genoeg mensen gehad om toezicht te houden bij het recreatiezwemmen.”

Ingrid Koppelman, FNV-vakbondsbestuurder Sport en Bewegen, schat dat elk zwembad één tot drie vacatures heeft. Op de websites van Optisport en Sportfondsen, de grootste zwemkoepelorganisaties, staan bij elkaar opgeteld ruim 350 vacatures.

Van de stijgende gas- en energieprijzen zegt vooral locatiemanager Plender van De Steur in Kampen last te hebben. „De eerste zes maanden van dit jaar hebben we 60.000 euro meer betaald aan gas en energie dan begroot. Dat is voor ons een reden om openingstijden te beperken. Als we geen gebruikmaken van het bad, kost het ons ook niets.”

Dertienhonderd zonnepanelen

De overige managers en directeuren zeggen er nog niet veel van te merken. Van den Heuvel: „Omdat wij zagen aankomen dat de belasting op gas zou stijgen, hebben wij vorig jaar twaalf warmtepompen en dertienhonderd zonnepanelen geïnstalleerd.” Andere baden hebben momenteel een contract waarin hogere prijzen nog niet zijn doorberekend.

De komende dagen verwachten de zwembadbestuurders met het warme weer grote drukte. Van den Heuvel ziet vooral veel reserveringen binnenstromen zodra het kwik boven de 30 graden uitkomt. „Is het koeler, dan vinden mensen het leuk om naar het strand te gaan. Maar als het zo warm wordt, gaan ze voor schaduw, zeker met kleine kinderen.”

Ondanks de drukte en het krappe personeelsbestand is manager Pott van Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland niet bang dat mensen voor een gesloten hek komen te staan. „Mochten we de veiligheid van de zwemmers niet meer kunnen waarborgen, dan zal ik het bad zeker sluiten. Maar ik verwacht niet dat het nodig is. Mijn personeel loopt graag een stapje harder.”

Pott heeft ook het Van Maanenbad in Rotterdam onder zijn hoede. Daar dwingt de krapte tot scherpe keuzes. „In de zomer gebeurt daar normaal gesproken al niet veel in het binnenbad. Maar dit jaar is het binnen helemaal dicht. Om de bezetting op orde te krijgen, zijn we genoodzaakt tot kunst- en vliegwerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer