Duitse gascrisis lijkt plots niet ver weg
Grote zorgen in Duitsland: over anderhalve week kan het land zomaar in een grote gascrisis verkeren. Diverse sectoren discussiëren momenteel dan ook koortsachtig over de vraag wie straks als eerste van het gas af moet.
Normaal gesproken is het een routineklus: iedere zomer wordt de gaspijplijn Nord Stream 1 –die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt– een tiental dagen door de Russen afgesloten voor onderhoudswerkzaamheden. De Duitse industrie maakt zich nu echter grote zorgen. De Russische president Vladimir Poetin zou de gaskraan, nadat de gebruikelijke tien dagen erop zitten, weleens dichtgedraaid kunnen houden.
Rusland heeft eerder al de gastoevoer via de pijplijn met 60 procent verminderd in verband met technische problemen. Critici verwerpen het ‘technische’ argument van de Russen en menen dat het land druk probeert uit te oefenen op het Westen vanwege de steun aan Oekraïne. Met de apk-keuring van de 1200 kilometer lange pijpleiding heeft Poetin weer een troef in handen.
Volgens Peter Adrian, voorzitter van de Duitse Industrie- en Handelskamer, zou een volledige Russische leveringsstop kunnen leiden tot een economische krimp van 10 procent of meer in de winterperiode. Veel bedrijven zullen de activiteiten moeten stoppen als er geen gas meer is. „We moeten helaas rekening houden met een scenario dat wanneer het onderhoud stopt op 21 juli er geen gas meer door Nord Stream 1 stroomt. Dat zou een ramp zijn”, aldus Adrian tegen het ANP.
Een onderbreking van de gaslevering zou eveneens dramatische gevolgen kunnen hebben voor huishoudens. Om woningen de komende winter warm te houden, zal Duitsland op de internationale markt tegen hoge kosten gas moeten inkopen. De rekening hiervan zal uiteindelijk bij de consument terechtkomen, is de vrees. Sommige huishoudens zullen dan duizenden euro’s moeten bijbetalen.
In iedere Duitse deelstaat zijn inmiddels crisisteams aangesteld om te onderzoeken waar op gas kan worden bezuinigd. Ondertussen proberen sectoren de levering van gas zeker te stellen. Zo klonk vorige week vanuit de landbouw de roep om de boeren buiten schot te houden. Anders zou Duitsland te maken krijgen met „Lebensmittelknappheit” (voedseltekort).
Als er na 21 juli geen gas meer stroomt door de Nord Stream 1, zal Nederland dit op den duur ook gaan merken. Vorige week zei CDA-Kamerlid Henri Bontenbal tegen BNR dat een gastekort in Duitsland ook Nederland „keihard” zal raken. Zo kan het opvullen van de landelijke gasvoorraad een probleem worden. Nederland lijkt in ieder geval rekening te houden met het slechtste scenario; klimaatminister Rob Jetten werkt daarom aan een plan voor het geval de Nord Stream I langer dichtblijft.