Binnenland
Politie maakt weer einde aan klimaatprotest bij Belastingdienst

Opnieuw heeft de politie woensdag een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion beëindigd in het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. In totaal werden zeventien betogers aangehouden, laat een woordvoerster van de politie weten. Ze mochten later in de middag weer vertrekken. Aan de actie van XR en Christian Climate Action (CCA) deden woensdagmiddag in totaal zo’n 25 betogers mee.

Ze vielen de centrale hal van het kantoor aan de Beatrixlaan binnen. Degenen die weigerden te vertrekken, werden één voor één naar buiten gedragen door agenten. Sympathisanten die buiten stonden, applaudisseerden voor de betogers die werden aangehouden. Precies een week geleden voerde XR ook al actie in het pand. Toen werden 22 activisten aangehouden.

Agenten hadden een korte worsteling met een van de betogers in de hal. Ze verhinderden dat hij zichzelf met een stalen buis aan een andere activist kon vastketenen. Dat lukte ook de rest niet, waardoor de actie vrij snel voorbij was. In een verklaring stelde XR dat de activisten pas zouden vertrekken „als de verantwoordelijke bewindspersonen toezeggen per direct alle fossiele subsidies te beëindigen”.

Een andere activiste verzette zich bij haar aanhouding en schold de agenten die baar beetpakten uit. „Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?”, scandeerden enkele mensen die uit zichzelf naar buiten waren gegaan daarop. De demonstranten hadden spandoeken meegenomen met teksten als ‘Stop subsidies aan de fossiele industrie’ en ‘Planeet boven poen’.

Activisten die na afloop buiten stonden en dus op vrije voeten bleven, zeiden het gevoel te hebben dat de politie harder tegen hen optreedt dan tegen boze boeren die geweld plegen, door bijvoorbeeld met hamers politiebussen aan te vallen. „Dat is echt belachelijk. Wij komen op voor een betere planeet voor iedereen, zij voor het individuele recht om meer te mogen uitstoten”, zei een van de klimaatactivisten. Aan de andere kant zitten de boeren zelf ook „vast in het systeem”, voegde hij eraan toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer