Binnenland
LTO: onderzoek naar sociale en culturele impact stikstofbeleid

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil dat er onmiddellijk onderzoek komt naar de economische, sociale en culturele impact van het stikstofbeleid van het kabinet. LTO maakt zich grote zorgen over de „kaalslag van het platteland” en spreekt van een „verwoestend, onhaalbaar en onrealistisch” stikstofbeleid.

„Boeren en tuinders voelen zich machteloos en radeloos. Het kabinet wil 25 miljard belastinggeld inzetten voor plannen die niet zijn doorgerekend. De economische, sociale en culturele impact van dit verwoestende stikstofbeleid is onbekend, hoe kun je dan over toekomstperspectief spreken?”, aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een verklaring.

Van der Tak zegt dat er geen analyse is gemaakt van de gevolgen als mogelijk duizenden boerenbedrijven moeten verdwijnen. „Terecht maken politieke partijen zich druk over de leefbaarheid op het platteland. Het is daarom teleurstellend dat moties om in kaart te brengen wat de sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van zowel SGP als BBB en JA21 niet zijn aangenomen.”

Volgens de LTO-voorman zijn de provincies nu aan zet om dit „Haagse dictaat te veranderen in beleid waarmee we op het platteland goed eten en mooi groen kunnen blijven produceren”. „Boeren en tuinders hebben daar, samen met anderen, talloze voorstellen voor gedaan die wél realistisch zijn”, stelt Van der Tak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer