Koning jaloers op studiekeuze prinses Amalia: „Had ik ook willen doen”
Prinses Amalia lijkt ietwat verbaasd als een journalist haar alwéér een vraag stelt. Maar dat is niet zo gek, want voor het eerst staat ze naast haar ouders bij het persgesprek, na afloop van de jaarlijkse fotosessie.
Buiten hangt de lucht er wat onzeker bij. Zon, wind, regen: alles valt vrijdagmiddag te verwachten. Reden voor het koninklijk gezin om het fotomoment te verplaatsen van het Zuiderstrand naar Paleis Noordeinde.
Binnen is het broeierig, met zo’n honderd man aan verslaggevers en cameramensen. Tien minuten poseren koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters geduldig voor de lenzen. Daarna volgt het persgesprek, en dat verloopt opvallend ontspannen. Na haar intrede bij de Raad van State, afgelopen december, deed prinses Amalia in kleinere setting al ervaring op met zo’n ontmoeting. Maar waar ze toen stijf van de zenuwen stond, wordt er nu geregeld gelachen.
Hoewel de journalisten hun vraag een dag van tevoren bij de Rijksvoorlichtingsdienst moeten inleveren en de antwoorden dus zijn voorbereid, lukt het de prinses om spontaan te reageren. En zelfs als er doorgevraagd wordt, vertelt Amalia relaxed verder.
Over haar studiekeuze bijvoorbeeld. Na de zomer begint ze aan de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. „Op één vak focussen leek me niet zo leuk en het zou voor mijn toekomst ook niet helpen.” Tijdens haar tussenjaar attendeerde haar vader haar op PPLE. Het leek Amalia wel wat, om vanuit vier vakken –die allemaal haar interesse hebben– naar de wereld te kijken.
„Als deze studie in de jaren tachtig bestond, had ik ’m ook gedaan”, zegt de koning. „De beste studie voor generalisten.”
De Prinses van Oranje zal zich ook bij een studentenvereniging aansluiten, al zegt ze nog niet te weten welke. „Maar de studie staat voorop, niet lol maken en feesten.”
Jachtakte
Haar eerste officiële buitenlandreis, vorige week naar Noorwegen, vond ze „ontzettend gaaf.” Zeker om met haar voorliefde voor tiara’s Máxima’s huwelijksdiadeem te mogen dragen. Met andere Europese troonopvolgers heeft Amalia „vertrouwd” contact. Elizabeth van België, Ingrid-Alexandra van Noorwegen en zij begrijpen elkaar omdat ze in dezelfde positie zitten, legt de kroonprinses uit. Samen bespreken ze vragen over bijvoorbeeld privacy, vrienden en sociale media.
Inmiddels heeft Amalia ook haar jachtakte op zak. Ze haalde die omdat de bedoeling is dat ze als koningin het beheer krijgt over Kroondomein Het Loo. „En ik vond het belangrijk dat dat zorgvuldig ingevuld wordt.” De kritiek vanuit de maatschappij kent ze, maar het leek haar niet verantwoord om haar rol te vervullen zonder kennis van zaken. De lesstof leverde haar „enorm veel begrip op over hoe de natuur in elkaar zit.”
Begrip toont koning Willem-Alexander ook voor de boeren. „Ik draag hen in mijn hart. Ze zijn een belangrijk deel van geschiedenis van Nederland en hopelijk ook van de toekomst van Nederland.” Agrariërs moeten perspectief krijgen, benadrukt hij.