BuitenlandStikstof
Stikstofbeleid verschilt in Europa

De Europese Commissie wil bindende doelen om de natuur gezonder te maken.

Mark Walleten Bertus Bouwman en Aart Heering
23 June 2022 14:19
Een boer melkt zijn koeien in Vallerois-le-Bois, in het oosten van Frankrijk. beeld AFP, Sebastien Bozon
Een boer melkt zijn koeien in Vallerois-le-Bois, in het oosten van Frankrijk. beeld AFP, Sebastien Bozon

Ondanks dertig jaar natuurbescherming en regelgeving verdwijnen plant- en diersoorten in hoog tempo in de Europese Unie en verkeren ecosystemen in een slechte staat. Nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat de natuur zich herstelt. Daarnaast stelt het dagelijks EU-bestuur voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen te halveren tegen 2030.

De 27 lidstaten moeten binnen twee jaar nadat de nieuwe wet van kracht wordt natuurherstelplannen indienen in Brussel en kunnen er op worden afgerekend als de doelen niet worden gehaald. Het doel is om 80 procent van alle leefgebieden die in slechte staat zijn te herstellen.

Bestaande maatregelen als herbebossing, vergroening van steden en het aanpakken van vervuiling en zwerfafval moeten op grote schaal worden uitgebreid. Maatregelen om CO2 te verwijderen en op te slaan hebben prioriteit. Er is 100 miljard euro voor de plannen beschikbaar in de meerjarenbegroting tot en met 2027.

Vlinders

De Commissie stelt een tiental doelen voor. De afname van populaties van bestuivers zoals bijen en vogels moet worden gekeerd en na 2030 moeten zij weer toenemen. Er mag tot 2030 netto geen groen in de stedelijke gebieden verloren gaan en tot 2050 moet er 5 procent meer groen bijkomen. In elke Europese gemeente moeten bomen komen en planten in en op gebouwen en in de infrastructuur worden geïntegreerd.

Ook moet de akkerbouw biologischer worden. Drooggelegde veengebieden in agrarisch gebruik moeten hersteld en vernat worden. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement (EP).

Dat bereikte woensdag in Brussel alsnog overeenstemming over klimaatplannen die de CO2-uitstoot in de EU in 2030 met minstens 55 procent moeten verlagen ten opzichte van 1990. Dankzij een compromis tussen de drie grote middenpartijen stemt het EP in met drie sleutelonderdelen van het zogeheten Fit for 55-pakket van de Commissie.

Een daarvan is het afbouwen van gratis uitstootrechten voor CO2 voor bedrijven tussen 2027 en 2032 en de invoering in 2027 van een importheffing op klimaatonvriendelijk gefabriceerde producten zoals staal en cement. Door die heffing worden Europese bedrijven beschermd tegen concurrentie van minder klimaatvriendelijke rivalen van buiten de unie.

Ook over de oprichting van een sociaal klimaatfonds om de gevolgen van de groene transitie voor burgers te verzachten werd het EP het eens. Het uiteindelijke doel is dat de unie in 2050 klimaatneutraal is.

Nu het EU-parlement zijn positie heeft bepaald kan het beginnen te onderhandelen met de EU-lidstaten en de Commissie voor een definitief akkoord. Pas daarna kunnen de klimaatmaatregelen van kracht worden.




RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer