Kerk & religie
Inkomsten Bijzondere Noden (GG) stegen

De inkomsten van het deputaatschap tot hulpverlening in Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten zijn vorig jaar met 19 procent gestegen.

Ziekenhuiszorg in Haiti, beeld Sjaak Verboom
Ziekenhuiszorg in Haiti, beeld Sjaak Verboom

Dat schrijft het deputaatschap in het jaarverslag over 2021. De inkomsten stegen naar 4.993.098 euro. „Dat is ruim 19 procent meer dan het voorgaande jaar”, aldus het verslag. „Er is meer gegeven op alle werkgebieden, zowel voor noodhulp, voor vervolgde kerk als voor structurele programma’s. De bestedingen zijn gestegen tot 5.337.773 euro, waarmee in totaal 118 projecten ondersteund zijn in 39 landen, waarvan 45 structurele projecten, 48 noodhulpprojecten, 21 vervolgde kerk projecten en vier binnenlandse projecten.”

„Helpen in noodsituaties of andere situaties van zorg, armoede of problemen lijkt soms eenvoudig. Maar dat is het vaak niet. Is het eigenlijke probleem zomaar opgelost als we geld, levensmiddelen of andere producten geven? We moeten oog hebben en zorgen voor de mens achter het materieel gebrek”, zegt Jan Drost, bureaumanager van het deputaatschap.

In 2021 zette Bijzondere Noden zich opnieuw in voor hulpverlening die verder reikt dan enkel materiële steun. Projecten werden uitgebreid met vakonderwijs, spaargroepen en trainingen over onder andere landbouw, waterbeheer en het opzetten van kleine ondernemingen. „Vanuit de achterban werd grote betrokkenheid ervaren bij onze noodhulp voor de slachtoffers van het geweld in Nigeria, dat in mei 2021 plaatsvond. Ook voor noodhulp in Haïti en in Zuid-Limburg werd gul geschonken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer