Gelderland pleit voor alternatief stikstofplan ‘zonder kaalslag’
De provincie Gelderland begrijpt dat actie nodig is om de stikstofuitstoot terug te dringen, maar is het niet eens met de reducties die het kabinet voorstelt om de uitstoot in de Gelderse Vallei en rond de Veluwe omlaag te krijgen. „Daarvan zijn de gevolgen voor de leefbaarheid van het landelijk gebied te groot”, stelt het provinciebestuur in een reactie. Gelderland wil dat de overheid een alternatief stikstofplan van de provincie ondersteunt.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte vrijdag bekend dat in de Gelderse Vallei, vlak naast de Veluwe, de stikstofuitstoot met 58 procent omlaag moet. Rondom stikstofgevoelige natuurgebieden zal de uitstoot met 70 procent moeten worden verminderd, maar hoe breed die ‘ring’ is, mogen provincies deels zelf invullen.
Gelderland wil voor een andere aanpak gaan, waarmee „dezelfde stikstofafname” mogelijk zou zijn, maar dan „zonder kaalslag in het landelijk gebied”. De provincie heeft daarvoor een plan klaarliggen waarmee de stikstofuitstoot in de landbouw met 40 procent zou worden teruggebracht en in andere sectoren met 25 procent.
„Met onze aanpak halen we de doelen voor stikstofreductie, maar zonder ons landelijk gebied leeg te trekken”, stelt gedeputeerde Peter Drenth. „Dat is niet alleen stikstof, maar ook droogte en CO2, waarbij economie en ecologie meer in balans moeten komen. We willen geen reservaat worden. Onze inzet is een vitaal platteland, met een gezonde, groene en gewaardeerde landbouw. En met levendige dorpen met scholen, sportverenigingen en supermarkten. Dus geen kaalslag.”
De provincie heeft naar eigen zeggen reeds 60 miljoen euro in de aanpak van het stikstofprobleem gestoken, maar kijkt nu naar de overheid. Het geld om boeren uit te kopen die willen stoppen, is volgens het Gelderse bestuur op. Ook zou er financiering nodig zijn om duurzaam te innoveren. „Zo staan er 250 Gelderse melkveehouders klaar om een slimmere en schonere bedrijfsvoering toe te passen”, luidt een verklaring. „We vragen de minister niet langer te aarzelen en dit nu samen mogelijk te gaan maken.”