Binnenland
Italiaanse honden bewaken Brabantse schaapskudde tegen wolf

De schaapskudde van Staatsbosbeheer die graast op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant heeft sinds kort gezelschap van vier Italiaanse honden die wolven op afstand moeten houden. De waakhonden leven dag en nacht bij de kudde. Op de Veluwe ging eerder dit jaar eenzelfde initiatief van start met twee honden uit Spanje.

Sinds de eerste wolf in 2019 zich op de Veluwe vestigde, hebben de roofdieren tot onvrede van veehouders verspreid over het land tientallen schapen gegrepen. In Brabant leeft er sinds 2020 weer een wolf. In 1897 werd het dier voor zijn terugkeer in Nederland voor het laatst gespot in Heeze, waar de Strabrechtse Heide ligt.

„De wolf is een beschermde diersoort en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit”, zegt de Brabantse gedeputeerde Hagar Roijackers over de komst van de Italiaanse waakhonden. „Tegelijkertijd willen we onze schaapskuddes veilig kunnen hoeden en zijn preventieve maatregelen noodzakelijk.”

De provincie geeft aan dat het voor mensen in het gebied het beste is de kuddehonden met rust te laten en niet te aaien. „De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als mensen langslopen, te dichtbij komen of te veel aandacht aan ze geven.” Ook wordt wandelaars aangeraden hun eigen honden kort aan de lijn te houden en om te lopen als zij de kudde tegenkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer