Kerk & religiezondagschoolwerk
Ds. W. J. C. van Blijderveen: De drive van zondagsschoolwerk is hetzelfde gebleven

De Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag bevindt zich in een veranderingsproces. Op 1 januari werd het bondsbureau in Nijkerk gesloten. Vanaf dat moment startte het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC).

Jan van Reenen
Ds. W. J. C. Blijderveen. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. W. J. C. Blijderveen. beeld RD, Anton Dommerholt

Het doel is hetzelfde gebleven: kinderen aan de voeten van de Heere Jezus brengen. Zaterdag is de ledenvergadering van de bond.

De sluiting van het Hervormd Bondsbureau in Nijkerk was een ingrijpende stap, zegt ds. W. J. C. van Blijderveen, hersteld hervormd predikant in Woudenberg en bestuurslid van de zondagsscholenbond. „Jarenlang was het bondsbureau een begrip. Het verrichtte niet alleen diensten voor onze bond, maar ook voor de Hervormde Mannenbond en de Hervormde Vrouwenbond.”

De oorzaak van de sluiting was, aldus ds. Van Blijderveen, dat de drie bonden de laatste jaren geslonken zijn en dat het niet nodig was dat de administratie op één plek ondergebracht was. „Ik kan alleen maar voor mijn bond spreken. De zondagsscholenbond verliest elk jaar een aantal zondagsscholen, een proces dat al enige tientallen jaren gaande is. In de ene plaats melden zich te weinig kinderen aan. Elders vindt men niet genoeg leidinggevenden. Soms vinden ouders het lastig om kinderen te brengen op zondag of er komt een kindernevendienst. Op dit moment zijn er in totaal 145 zondagsscholen aangesloten uit de Hersteld Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk. We ervaren deze samenwerking vanuit twee kerkverbanden als bijzonder. In het afgelopen jaar stabiliseerde de daling en trad een nieuwe zondagsschool toe.”

Nieuwe bundeling

Tegelijkertijd is er een nieuwe bundeling van krachten ontstaan, zegt de Woudenbergse predikant. „Het bondsbureau verrichtte vooral administratieve taken. We hebben inhoudelijke samenwerking gezocht met organisaties die dicht bij ons staan. We werken nu samen met het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken, het Hervormd Jeugdwerk (HJW) binnen de Protestantse Kerk en Evangeliestek, die actief is met kinderevangelisatie, in een nieuwe organisatie, het Interkerkelijk Kenniscentrum (IKC). Dat zorgt niet alleen voor de administratie, maar ook voor inhoudelijke bijdragen.”

Fondsenwerver

Nieuw is de fondsenwervende opdracht om bedrijven en kerken bewust te maken van het belang van het zondagsschoolwerk. Extra inkomsten zijn nodig om het werk te kunnen blijven voortzetten. Nieuw is ook een vast aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen. Dieneke Blok uit Randwijk, die dat werk doet en eerder bij Evangeliestek werkte, gaat er daarnaast actief op uit. „Ze heeft vaste contactmomenten met de plaatselijke zondagsscholen, overlegt zo nodig met kerkenraden en verzorgt toerustingsavonden. Ze heeft in het onderwijs gezeten en heeft kinderwerk gedaan.”

De Hersteld Hervormde Jongeren Organisatie (HHJO) doet niet mee. De reden daarvan is, aldus ds. Van Blijderveen, dat deze jeugdorganisatie een andere structuur heeft. „Deze bond is niet zelfstandig, maar valt organisatorisch onder een synodale commissie van de Hersteld Hervormde Kerk. De synode zou de beslissing tot aansluiting kunnen nemen. De contacten met deze bond zijn prima, evenals met de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten.”

De zondagsscholenbond, die ook bezig is met een digitaliseringsslag, gaat de aangesloten verenigingen regelmatig toerusten met materiaal en door middel van regionale toerustingsbijeenkomsten. Daarnaast is het de bedoeling om de goede dingen uit de twee gebruikte methoden (van de zondagsscholenbond en het LCJ) samen te brengen. „Het streven is één methode in de toekomst”, zegt ds. Van Blijderveen.

18328949.JPG
„We hopen dat meer kinderen naar de zondagsschool komen en dat er veel gemotiveerde leiders opstaan.” beeld Getty Images/iStockphoto

Statutenwijziging

Op het programma van de ledenbijeenkomst van de bond komende zaterdag staat een statutenwijziging. „Die gaat onder andere over de plaats van de zondagsscholenbond ten opzichte van het IKC. De samenwerking met andere partners en deelname in het IKC gaat niet te koste van de zelfstandigheid van de Bond van Hervormde Zondagsscholen. Ook de zittingstermijnen en het financiële toezicht komen ter sprake. Er is ook een bepaling dat de streekbesturen van de bond worden opgeheven. Die laag is niet meer nodig. De bestuurders die goed werk gedaan hebben, kunnen mogelijk behulpzaam zijn bij het opzetten van de regionale bijeenkomsten.”

Het bestuur van de zondagsscholenbond gaat zich, zegt ds. Van Blijderveen, opnieuw bezinnen op het bereiken van kinderen. „Dat doen we al langer, maar we gaan het intensiever doen. Het onderwerp komt ook aan de orde op toerustingsbijeenkomsten. We hopen dat meer kinderen naar de zondagsschool komen en dat er veel gemotiveerde leiders opstaan.”

Niet verbergen

Ds. Van Blijderveen vindt het zondagsschoolwerk belangrijk. „Het belang daarvan staat duidelijk in Psalm 78. „Wij zullen het niet verbergen voor hun kinderen, voor het navolgende geslacht, vertellende de loffelijkheden des Heeren, en Zijn sterkheid en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft.” Kinderen horen op de zondagsschool de verhalen uit de Bijbel, ze zingen psalmen en ze leren Bijbelteksten uit het hoofd. Wat is het mooi als ze op oudere leeftijd de psalmen nog kennen die ze op de zondagsschool geleerd hebben: „God heb ik lief want die getrouwe Heer, hoort mijne stem, mijn smekingen, mijn klagen.””

De predikant vertelt dat hij onlangs aanwezig was bij de viering van het honderdjarig bestaan van de zondagsschool in Alblasserdam. „De drive van honderd jaar geleden is dezelfde gebleven: de kinderen aan de voeten van de Heere Jezus brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer