Jetten: stikstof kan klimaatplannen in elke sector vertragen
De aanleg van projecten die nodig zijn om de uitstoot van CO2 flink te verminderen, komt mogelijk in het geding door de stikstofregels. De beperkte ruimte voor stikstofuitstoot (die bij neerslag gevoelige natuur beschadigt) kan „de realisatie van verduurzaming in alle sectoren vertragen”, waarschuwt klimaatminister Rob Jetten.
Om de klimaatambities van het kabinet uit te voeren, moet de CO2-uitstoot in Nederland veel sneller omlaag. Koolstofdioxide is een broeikasgas dat warmte vasthoudt en daarmee een belangrijke veroorzaker is van de opwarming van de aarde. Maar bij de bouw van bijvoorbeeld windmolenparken komt stikstof vrij, die weer schadelijk is voor de natuur. Nederland moet kwetsbare natuur van de rechter beschermen tegen de neerslag van stikstof.
De stikstofcrisis is, naast het gebrek aan handen op de arbeidsmarkt, het grootste probleem voor het kabinet als het om de klimaatcrisis gaat, zegt Jetten. Maar de tekorten op de arbeidsmarkt zijn „deels op te lossen door goed te plannen”, zegt Jetten tegen Trouw. Als het om stikstof gaan, is „innovatie of beter plannen niet zo relevant. De enige vraag is of er ruimte komt om stikstof uit te stoten en of je vergunningen kunt uitgeven”, aldus de bewindsman.
Het kabinet werkt aan soepelere stikstofregels voor hernieuwbare energieprojecten of infrastructuur die nodig zijn om de industrie te vergroenen. Want, zoals Jettens voorganger Eric Wiebes vaak benadrukte: veel maatregelen kunnen juist helpen zowel CO2 als stikstof te verminderen.