Binnenland
Onderzoek: ontstekingsremmer prednisolon veilig bij reuma

Mensen met reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma) kunnen zonder problemen langdurig dagelijks een lage dosis van de ontstekingsremmer prednisolon nemen. „Jarenlang werd gedacht dat je prednisolon niet te lang mag geven door negatieve bijwerkingen”, aldus reumatoloog Maarten Boers van Amsterdam UMC op basis van een nieuwe studie. „Maar uit ons onderzoek blijkt dat in deze lage dosis de voordelen opwegen tegen de nadelen.”

Boers werkte samen met andere wetenschappers aan de studie, waarvan de resultaten deze week zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases. Een groep van 451 reumapatiënten kregen naast hun standaard medicatie twee jaar lang dagelijks een lage dosering prednisolon, of een placebo. De patiënten die de ontstekingsremmer toegediend kregen hadden minder pijn en minder schade aan hun gewrichten. Ook hadden ze minder pijnlijke en gezwollen gewrichten en waren ze minder vermoeid.

Ze kregen wel iets vaker infecties dan de patiënten die het placebo namen. Botbreuken kwamen bij beide groepen zelden voor, maar werden iets vaker gezien onder de groep die prednisolon kreeg, evenals huidklachten. Maar gewichtstoename en een slechte werking van de bijnieren werden niet of nauwelijks gezien, aldus het Amsterdam UMC. Prednisolon kan op een veilige manier langdurig gebruikt worden, concluderen de onderzoekers. Wel moeten patiënten goed in de gaten gehouden worden en bijwerkingen tijdig voorkomen of behandeld.

Reumatoïde artritis is een van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Het afweersysteem van patiënten met de aandoening is ontregeld, waardoor er chronische ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Volgens het Amsterdam UMC komt de ziekte bij ongeveer 1 procent van de bevolking voor, vaker onder vrouwen dan onder mannen. Prednisolon heeft dezelfde werking als het bekende prednison.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer