Predikant Hanna Massad schrijft over zijn roeping en worsteling in Gaza
Voorganger zijn in Gaza, „de grootste openluchtgevangenis ter wereld”, is een ongelooflijk moeilijke taak. Palestijnse christenen worden er van alle kanten bedreigd. Dominee Hanna Massad vertelt in ”De dominee van Gaza” over zijn roeping en zijn worsteling in Gaza, maar ook over zijn vaste geloof in vrede en vergeving.
Massad is geboren in 1960 in Gaza, in een Grieks-orthodox gezin. Op 15-jarige leeftijd werd hij meegenomen naar de enige baptistengemeente die Gaza-stad rijk is en werd hij door God aangeraakt. Hij kwam tot geloof, maar ondervond veel tegenstand van zijn familie. Na zijn opleiding diende hij vier jaar in een ziekenhuis en besloot toen theologie te gaan studeren in Amerika. Na deze opleiding keerde hij terug naar Gaza, waar hij predikant werd van dezelfde evangelische gemeente waar hij ook tot geloof was gekomen.
In ”De dominee van Gaza” vertelt hij open en eerlijk over zijn leven, zijn familie en gezin en over zijn Palestijn-zijn. Hij is hierin transparant en hij stelt zich kwetsbaar op. Hij weet dat veel christenen pro-Israël zijn en deelt zijn visie op een bescheiden wijze. „Op alles in ons leven wordt toezicht gehouden door de Israëli’s en voor alles zijn we als Palestijnen afhankelijk van buitenstaanders. En voor Palestijnse christenen is de situatie nog vele malen slechter. We worden omgeven door brandhaarden – het vuur van militante moslims, het vuur van de traditionele kerken die ons vijandig gezind zijn en het vuur van de bezetter. Onze grootste uitdaging is dat we ondanks deze vuren blijven liefhebben en vanuit ons geloof blijven leven”, zo schrijft hij.
Massad benoemt nadrukkelijk zijn liefde voor de Joden, maar vertelt ook over onderdrukking, over martelaarschap, ontvoeringen en moorden. Groot zijn de ontberingen en diep is de armoede van de Palestijnen in de Gazastrook. Massad veroordeelt zonder meer de bedoelingen en de daden van Hamas, maar legt ook uit hoe de radicalisering van de islam kon ontstaan. „Het menselijk verlangen naar een thuis –een blijvend thuis– is één van de meest basale verlangens die wij mensen kennen. Het ontbreken van dat thuis is een enorme voedingsbodem voor terrorisme.”
Vergeving
De predikant schetst aan de ene kant de geschiedenis en de cultuur van de Palestijnen, met de bijbehorende hedendaagse problematiek. Daarbij zoomt hij in op de bijzonder moeilijke positie van Palestijnse christenen. Aan de andere kant vertelt hij over de universele roeping van elke christen om te leven vanuit de vergeving, zoals hijzelf ook door Jezus vergeven is. Alleen door deze vergeving zijn we in staat voor onze vijanden te bidden en hen lief te hebben. Zijn grote geloof kent ook grote aanvechtingen, bijvoorbeeld toen er tot twee keer toe een aanslag werd gepleegd op de christelijke boekwinkel in Gaza en de eigenaar ervan werd vermoord.
Massad schrijft over zijn werk onder de duizenden Syrische en Iraakse vluchtelingen in Jordanië, over het ontelbare leed van de slachtoffers van IS en de uitzichtloosheid van deze wereld vol haat. Hij beschrijft zijn ontmoetingen met Anne van der Bijl, met Billy Graham, met Jimmy Carter en Bill Clinton. Inmiddels woont hij met zijn gezin in Amerika en vliegt hij regelmatig naar het Midden-Oosten voor zijn bediening in Jordanië en Gaza.
Massad boeit door zijn eenvoud en oprechtheid. Zijn schrijfstijl is toegankelijk en afwisselend. Informatieve stukken worden afgewisseld met persoonlijke getuigenissen van hem of van zijn vrouw, stukjes levensgeschiedenis en foto’s. Zijn verhaal is nog steeds actueel. Alleen al daarom is het goed om hier kennis van te nemen. Laat je als lezer meenemen door iemand die de geschiedenis van binnenuit kent en meegemaakt heeft en laat je tegelijkertijd inspireren en bemoedigen door zijn persoonlijke getuigenis als discipel van de Heere Jezus.
„Maar wij worden geleid door de Heilige Geest”, zo eindigt de predikant zijn boek. „Onze wereld is een koninkrijk dat geregeerd wordt door de God Die liefde is (…). Heb jij al besloten hoe jij je leven gaat leiden? Dit was één van de belangrijkste vragen die de Heere mij stelde toen we door het vuur van de vervolging gingen. Welke nalatenschap wil jij hebben?”
Indringend
Indringende vragen waar de lezer niet omheen kan. Wat betekent vergeving voor ons persoonlijk? Hoe leven we een leven vanuit liefde en verdraagzaamheid? Massad is hierin als Palestijnse christen een lichtend licht, voor zowel moslims als christenen. Dwars door alle terreurdaden, moorden en armoede klinkt zijn geloof in de trouw van God. „Aangezien niemand van ons weet hoeveel tijd we hebben gekregen, doen we er goed aan om van dag tot dag te leven. Niet voor onszelf, maar voor Degene die Zijn leven voor ons heeft gegeven.”
Boekgegevens
”De dominee van Gaza”, Hanna Massad; uitg. Gideon; 151 blz.; € 16,50