Mens & samenleving

Vakantieadres online verkennen via Google Streetview

Vakantievoorpret in de jaren 90. Uren bladeren we door een catalogus met vakantiehuisjes. 3 slpk, uitz. op zee, ktv, kkn vagv, luidt de beschrijving bij een foto op postzegelformaat. Dat gaat nu wel anders.

20 May 2022 18:02
beeld RD, André Dorst
beeld RD, André Dorst

Ergens op een vrije zaterdagmiddag in de jaren 90 wagen we het erop. We bellen in spanning naar de verhuurder. Is de accommodatie nog vrij in de eerste twee weken van augustus? Na een positief antwoord noteren we het adres. De kaarten worden aangeschaft en daar zullen we het mee moeten doen.

Na een hete, lange rit vragen we in ons beste Frans op een dorpspleintje naar de onuitspreekbare straat. Of we de spraakwaterval die volgt begrijpen? We knikken van „oui”, maar blijken een halfuur later nog veel verder van huis. Voor in de auto neemt de spanning toe, op de achterbank het ongeduld. Die laatste kilometers lijken het langst te duren.

Als we eindelijk op de bestemming zijn, blijkt dat „uitzicht op zee” wel wat positief geformuleerd. Inderdaad is in de verte de zee te ontwaren, maar de grote weg met voorbijrazend verkeer maakt het uitzicht toch wat minder idyllisch.

Altijd mooi weer

Het zoeken naar de bestemming is inmiddels grotendeels voorbij nu de route eenvoudig bepaald kan worden. Navigatiesystemen zijn niet meer weg te denken en bieden meer dan alleen de route. Google Maps kreeg deze maand vijftien jaar geleden een interessante extra optie: Google Streetview. Het toont 360 gradenfoto’s van bijna alle straten ter wereld. Op deze manier kun je alvast de omgeving van je vakantiebestemming bekijken. Zo worden verrassingen voorkomen: je hebt al gezien waar je terechtkomt.

Om alle straten op de foto te zetten, rijdt Google rond met duidelijk herkenbare auto’s met een grote camera op het dak. Een paar maanden na de opnamen zijn de foto’s beschikbaar in Maps. De foto’s in Nederland worden gemaakt in de maanden maart tot augustus. Vandaar dat het meestal mooi weer is in Streetview.

Het streven is om elke straat om de drie jaar opnieuw op de foto te zetten. Als er al eerder foto’s zijn gemaakt van de straat, zijn ook de oudere foto’s beschikbaar. Deze zijn te vinden via het klokje bij de datum, linksboven in de foto.

Inwoners van onder meer Veenendaal, Gouda, Gorinchem, Lisse, Capelle aan den IJssel, Barendrecht, Ouddorp, Middelharnis, Ridderkerk en Kampen kunnen komende maanden de auto’s van Google door de straat zien rijden. Deze plaatsen staan voor dit jaar op de planning, meldt Streetview.

Liever niet op de foto

Niet alle straten zijn vastgelegd. Soms simpelweg omdat Google er nog niet aan toekwam. Maar het is ook mogelijk dat ervan afgezien is vanwege klachten. Niet iedereen zit te wachten op een foto van zijn huis openbaar op internet. Google geeft aan dat het wettelijk gezien foto’s mag maken van openbare plaatsen en deze op internet mag plaatsen. Maar binnen een paar muisklikken kan een bezwaar worden ingediend. Vervolgens wordt automatisch je huis onzichtbaar gemaakt.

Dat zogenoemde blurren gebeurt ook met alle gezichten van personen die op de foto staan en de nummerborden van auto’s. Vooral in Duitsland en Oostenrijk zijn mensen erg gesteld op hun privacy. Na veel klachten over de gepubliceerde foto’s besloot Google rigoureus grote delen van de landen helemaal niet meer in Streetview op te nemen.

Ook al zijn er bezwaren, Google gaat in hoog tempo door met het in beeld brengen van de wereld. Omdat niet alle wegen goed begaanbaar zijn, worden er ook fietsen met camera ingezet. En zelfs bergpaden zijn niet veilig voor de videoapparatuur. Hiervoor ontwikkelde Google een speciale rugzak voor de 360 gradencamera.

Kijkje achter de voordeur

Met bergpaadjes stopt het nog niet. De volgende stap is het zichtbaar maken van wat er achter de voorgevels zit. Bij musea, winkelcentra en bedrijven is het steeds vaker mogelijk om een digitale voet over de drempel te zetten.

Zo sta je plots oog in oog met de Mona Lisa of dwaal je door een autofabriek. In Nederland doen onder andere het Rijksmuseum, Apenheul, Dolfinarium, Paleis Het Loo en het Nederlands Openluchtmuseum mee.

Google ziet inmiddels ook zelf wel in dat het fotograferen van alle straten, musea en bedrijven ter wereld wat al te hoog gegrepen is. Daarom moedigt het bedrijf aan ook zelf foto’s in te sturen. Google adviseert daarvoor welke camera het meest geschikt is of welke fotograaf in de buurt dit het best voor je kan uitvoeren.

Vooral bedrijven zien zo’n digitale rondleiding wel zitten. Google prijst het aan als een mooie kans om diensten en producten voor het voetlicht te brengen.

Politie kijkt mee

Ook de politie kijkt op Streetview, bleek begin dit jaar. Een Italiaanse maffiabaas die een levenslange celstraf uit moet zitten maar al twintig jaar spoorloos was, werd herkend. De man vluchtte jaren geleden naar Spanje en bouwde er een leven op in de anonimiteit, dacht hij. Precies toen hij een boodschap deed bij de lokale supermarkt, werd hij op de foto gezet door de camera van Google. Toen duidelijk was dat het ging om de maffiabaas, was het een koud kunstje voor de politie om de man in het Spaanse dorp op te sporen.

Zeezicht

Terug naar la douce France, maar nu komende zomer. De navigatie, inmiddels op de telefoon, wijst ons de weg naar het vakantieadres. Niemand maakt ons meer iets wijs. Via het Instagramaccount van het verblijf hebben we de accommodatie van alle kanten bekeken.

Natuurlijk tikken we ook even de straatnaam in bij Google Streetview. Een rustige straat, op loopafstand van het bos. En de boulangerie om de hoek.

De charme van het onbekende is verdwenen. Maar een teleurstelling wordt voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Digitale media

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer