Kerk & religie

Ds. Mark de Jager: Kerk niet voller na coronatijd

In het verleden stroomden de kerken in Nederland na een crisis vol. Na de coronapandemie lijkt dat niet te gebeuren, zegt ds. Mark de Jager, voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands.

Janita van Hoeven
20 May 2022 10:37
Ds. Mark de Jager. beeld Sjaak Verboom
Ds. Mark de Jager. beeld Sjaak Verboom

Op Twitter hield ds. De Jager, predikant van de gereformeerde Brug-Eskerk in Dwingeloo, deze week een klein onderzoek waarin hij zijn volgers vroeg hoe drukbezocht hun kerk is in vergelijking met voor de coronacrisis. Van de 211 stemmers gaf 47,9 procent aan dat het kerkbezoek in zijn gemeente licht is gedaald, bij 42,2 procent is het gelijk gebleven en bij 7,6 procent komen er meer mensen naar de kerk.

Aanleiding voor zijn poll was dat ds. De Jager merkte dat het kerkbezoek in verschillende gemeenten licht achterbleef in vergelijking met voor de coronacrisis. Het onderzoek op Twitter bevestigde zijn beeld. Op veel plekken is het kerkbezoek gelijk gebleven of licht gedaald. Slechts enkele gemeenten kennen groei. „Dat laat zien dat de trend van krimp in kerkelijk Nederland doorzet. Blijkbaar is het ons als kerken niet gelukt om in een tijd van crisis mensen aan ons te binden. Na de Tweede Wereldoorlog en ook na andere crises zaten de kerken vol. Dat is nu niet gebeurd.”

In zijn eigen gemeente in Dwingeloo krabbelt het kerkbezoek op, maar er is ook een aantal leden, ouderen, maar ook jongeren, die nog altijd thuis de livestream bekijken. „Voor een keer is dat niet erg, maar het wordt een probleem als het een gemaksmiddel wordt. Dan mis je iets wezenlijks.”

Vooral over jongeren maakt de predikant zich zorgen of ze weer terugkeren naar de kerk. „In coronatijd keken ze naar EO Beam of Mozaïek. Om nu weer psalmen te zingen in hun eigen gemeente, daar hebben ze niet altijd zin in. Het is een worsteling hoe je hen weer betrekt bij de kerk.”

Waar hij positief door was verrast, was dat verschillende kerken in coronatijd meer digitale kijkers trokken. Ook in Dwingeloo was dat het geval. „Dat leidde bij ons tot de zoektocht: wie zijn deze personen en lukt het ons om met hen in contact te komen?”

De Brug-Eskerk probeerde via haar gemeenteleden te achterhalen wie de belangstellenden waren en organiseerde een kerkdienst waar aanhakers na de dienst hun vragen konden stellen. Ook gaat de gemeente weer van start met een Alphacursus.

Het valt ds. De Jager op dat kerken in veel gevallen erg gericht zijn op de eigen leden. „Laat kerken zich juist in deze tijd meer openstellen voor geïnteresseerden en mensen aan de rand.”​

Een belronde door het Reformatorisch Dagblad onder verschillende gemeenten lijkt het beeld van ds. De Jager te bevestigen. In de meeste benaderde gemeenten is het kerkbezoek gelijk gebleven of licht gedaald. Wel trekken sommige kerken meer digitale bezoekers.

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer